0

М агистратът от Прокурорската колегия на ВСС Йордан Стоев е бил потресен от новината, че главният прокурор Иван Гешев е записал разговора си с нето. Това съобщи самият той пред БНР.

"Както и вие знаете, той навсякъде изтъква, че е голям радетел на Конституцията и спазването ѝ. И не мога да повярвам, че един добър юрист би си позволил да извърши пряко нарушение на Конституцията", коментира той.

За записа стана известно, след като директорът на следствието пусна сигнал срещу обвинител номер 1 в Софийската градска прокуратура.

Стоев е един от шестимата членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, които се подписаха под искане за предсрочното освобождаване на Иван Гешев заради намеса в разследването на инцидента с автомобила му на 1 май.

Магистратът не вижда противоречие в това, че преди три години е гласувал за избора на Иван Гешев, а сега се подписва под искане за отстраняването му като главен прокурор.

"Всички казват, ВСС и прокурорската колегия са се завъртели на 180 градуса. И според някакво давление или нечии интереси ние си променяме мнението. Няма такова нещо. Примерът е следният: Ако един шофьор три години не нарушава правилата за движение и след три години извърши нарушение, следва ли съответните органи да си затворят очите, защото тези 3 години той е бил примерен? - Не. Трябва да го санкционират. По същия начин и ние", коментира още той.

Междувременно стана ясно,че в деловодството на Висшия съдебен съвет е депозирано предложение от главния прокурор Иван Гешев за образуване на дисциплинарно производство срещу заместника му Борислав Сарафов.