0

В сряда отново ще е предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони – умерен вятър от запад-югозапад. Топло с максимални температури между 16° и 21°, в София – около 17°.

По Черноморието ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа умерен югозападен вятър. Максималните температури ще са 17°-20°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще е предимно слънчево. Ще духа умерен, по високите и открити части – силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 12°, на 2000 метра - около 5°.



В четвъртък и петък ще се задържи предимно слънчево и сравнително топло. Вятърът ще е слаб от юг-югозапад. Сутринта на места в низините ще бъде мъгливо или с ниска слоеста облачност. Минималните температури ще са между 2° и 7°, а максималните - между 13° и 18°

През изминалия ден Варна счупи 54 -годишен температурен рекорд, сочат данните на Националния институт по хидрология и метеорология. В редица градове у нас вчера беше рекордно топло, показа справка на вестник „Телеграф“.

В морската столица към 14 часа вчера живакът в термометрите стигна 22 градуса. Това е най-топлият 6 февруари във Варна от 1970 година, когато са отчетени 18,4 градуса. Най-мразовит този ден е бил през 1956 година, когато термометрите са показвали 15,6 градуса под нулата. Търговище пък отчита втори ден температурен рекорд. Там вчера бяха измерени 21 градуса.

Русе

И Русе счупи температурен рекорд през февруари. Вчера живакът в термометрите достигна 21,9 градуса по Целзий, каза пред вестник „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев. „По всяка вероятност и Обзор отбелязва своеобразен рекорд от 23,7 градуса. Много висока беше температурата и в Казанлък, където живакът отчете почти 25 градуса“, каза още той

Преносът на топъл въздух продължи и през вчерашния ден, като особено силен беше по Черноморието. От Видин до Варна и Горнотракийската низина бяха отчетени температури от порядъка на 22-23 градуса. Това са температури, близки до рекордните за деня, а са и близки до абсолютните рекорди за февруари месец.

Севлиево

Абсолютните рекорди за равнинната част на България са между 25 и 26 градуса. Като абсолютния максимум държи Севлиево, където са измерени 26,7 градуса и Велико Търново с 26,6 градуса. Севлиево е много интересно място и с факта, че държи и абсолютния минимум за февруари месец - със смразяващите минус 35 градуса, отбелязва професорът.

Най-топлият февруари у нас пък е бил преди 8 години - през 2016 година. Средната месечна температура за България е била с 6 градуса над нормите. Тогава Сандански е направил един своеобразен рекорд. За първи път в климатичната история на България градът е минал 10 градуса средна февруарска температура, което е характерна температура за края на март и началото на април.