0

Р аботещите в рафинерията „Лукойл Нефтохим” излязоха на протест. Те настояват за запазване на работните им места. Движението на кръговото към изхода от Бургас към София е блокирано, протестиращите пропускат само автобуси на градския транспорт и линейки.

Недоволството на заетите в нефтената рафинерия е провокирано от предложението на ГЕРБ за прекратяване предсрочно дерогацията на "Лукойл", която позволява на рафинерията да работи с руски петрол. Нефтохимиците се притесняват и от слуховете за евентуална продажба на рафинерията. Те обявиха, че са готови да стигнат до жълтите павета в столицата.

"Бургаската рафинерия в момента е мишена на пиратска атака от шайка политици", заявиха протестиращите. Те заплашват с колективен иск, заедно с премиера Денков, за всички клевети по адрес на "Лукойл".

Поводът са скандалите около дерогацията и плащането на данъците от компанията. Според Синдиката на българските нефтохимици политиците използват случващото се за целите си и заради това са готови да защитят работните си места с всички законови средства.
3 000 са членовете на синдиката в бургаската рафинерия. 1 300 са пряко заетите в нефтопреработката, предаде Darik News.

БГНЕС