0

П ринципно подкрепям правото на всеки да протестира. Аз самият съм участвал в протести. Това каза в студиото на "Здравей, България" зам.-председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Росен Костурков, попитан дали одобрява недоволството на земеделския бранш. По думите му обаче „тези протести в голямата си част са инспирирани от политически мотиви и имат силна политическа окраска”.

Костурков е категоричен, че страната ни произвежда два пъти по-малко слънчоглед от количествата, които са необходими на преработвателите. „Не е редно тези преработватели да остават без суровина”, смята зам.-председателят на ресорната комисия в НС. Той допълни, че Украйна е впрегнала цялата си мощност да преработва слънчоглед, което означава, че нямат големи количества за износ. 

Производството на зърно у нас, твърди още Костурков, е четири пъти по-голямо от потреблението на страната. „Няма никаква опасност за нашите зърнопроизводители от внос от Украйна”, каза депутатът от ПП-ДБ. Той призна обаче, че действително съществува проблем с вноса на сухо мляко в България, както и на пчелни продукти. Там можело да се договорят квоти за внос.

Според зам.-председателя на Комисията по земеделие в Народното събрание държавата е взела правилната позиция като е премахнала забраната за внос. По думите му това показва, че в управлението няма разнобой.

Костурков прогнозира поевтиняване на олиото у нас и заяви, че не вижда проблем когато нямаш суровина, да я внесеш.

Тежка селскостопанска техника блокира един от входовете на София днес. Към 8 часа на бул. „Ботевградско шосе” има около 400 трактора, а колони все още пристигат.