0

А нтична стена на римската крепост Сексагинта Приста, която е на територията на днешния град Русе, проучват археолози при спасителни дейности.

На терена на ул. „Капитан Евстати Винаров“ № 9 предстои да се построи нова жилищна сграда, научи „Телеграф“. Намеренията са разкритата част от крепостната стена да бъде експонирана и достъпна за посещения в приземния етаж на бъдещата постройка.

Името на крепостта се превежда като „Пристанище на шейсетте кораба“. Част от останките на северозападната стена, бойната кула и няколко сгради са консервирани и превърнати в музей на открито „Сексагинта Приста“. При спасителните дейности сега археолозите проучват малък участък от крепостна стена, построена по ръба на естествен хълм. Ниската част от нея е запълнена в по-ново време и поради това градежът е запазен на голяма височина - до 4 метра над нивото на античния пласт. Разкрити са останки на няколко сгради, долепени до крепостната стена, като едната е била складово помещение. В него е открит запазен питос - съд, в който обикновено се е съхранявало зърно. До момента са намерени около 500 находки, 336 от които са монети. Интересно е, че едната от тях е от XIX век от Китай и е попаднала в пластовете в по-късни години. Други открити предмети са желязно умбо (средната част на щит), бронзова дръжка с две животни, няколко фибули, накити и други, всички датирани в периода IV-VI век.