0

П рекратена е обществената поръчка с предмет: „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“, тъй като единствената подадена оферта в процедурата надвишава финансовия ресурс, определен от възложителя. Това става ясно от публикувано решение в Регистъра на обществените поръчки. 

Според решението на заместник-министъра на здравеопазването в офертата на компанията Leonardo S. p. A. предлаганата обща цена за изпълнение на поръчката е в размер на 123 363 956, 00 лева без ДДС. Това предложение не отговаря на поставените от възложителя условия офертите да не надвишават максималният финансов ресурс, а именно 102 589 827, 80 лева без ДДС. 

Министерството на здравеопазването (МЗ) обяви обществена поръчка за закупуване на шест медицински хеликоптера през юли. Потенциалните кандидати имаха възможност да подават офертите си за участие в поръчката до 1 септември 2022 г.

Очаква се шестте хеликоптера да бъдат доставени до 30 април 2026 г., като първият от тях ще бъде получен до 1 декември 2023 г. 

Обществената поръчка се осъществява по проект „Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие и Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България, се посочва още в Регистъра на обществените поръчки.