0

Г орски служители спасиха малко мече, изгубило майка си. То е на около 3-4 месеца и е слязло в гората в близост до вилната зона край Костенец. В събота вечерта било забелязано в двора на една от вилите и след подаден сигнал, горските служители опитали да го прогонят с надеждата да бъде намерено от майка си. По-късно обаче то отново се върнало край вилите, качило се на дърво и там прекарало нощта.

ПУХКАВ БЕГЛЕЦ: Бебе мече се оказа в двор на къща

„Опитахме неуспешно да прогоним мечето към естествената му среда, за да намери майка си. Но то се връщаше отново и слизаше все по-надолу към село Костенец. Затова решихме да го заведем в Парка за танцуващи мечки в Белица”, каза в ефира на „Здравей, България” директорът на Държавно горско стопанство в Ихтиман Илияна Чавдарова.

Все още не са открити следи от неговата майка. Засега за мечето ще се грижат в парка. Ако майката не бъде открита, то ще бъде заведено в център в Гърция, където се обучат малки мечета.

По думите на Чавдарова, мечките живеят с майките си до 2-годишна възраст и то още не може да се пази само, не може и да си търси само храна и вода. "Затова в този център ще го обучат това да прави, с най-малката намеса на човека, за не търси човека като източник за храна". Най-вероятно малкото животно ще се върне в България след една година и то обучено.