1

Т ревоманите пощуряха по нов вид марихуана, която се продава у нас и не се лови от дрегерите на полицията, показа проверка на „Телеграф“. Активната й съставка е хексахидроканабинол (HHC) и се счита за аналог на тетрахидроканабинола (THC). За разлика от него обаче не попада в списъка със забранени вещества.

Според употребяващи леката дрога има не лош психотропен ефект - тоест чувстваш се напушен, но не те ловят при проверка. Потребителите коментират, че е доста добър заместител на познатата марихуана. Плюс е, че се продава в течно състояние и може да се зарежда във вейп устройства като електронна цигара.

Потребител е приложил отрицателен тест след двуседмична употреба на HHC.

 Потребител е приложил отрицателен тест след двуседмична употреба на HHC.
Facebook

Спокойно

„Пуша си съвсем спокойно, дори в заведение като седнем, никой не подозира, че не е никотин. Няма и характерния мирис“, признава пред „Телеграф“ активна пушачка. Друг потребител дори споделя, че са го проверявали полицаи и той най-спокойно си и пушил вейп, пълен с HHC пред тях, без униформените изобщо да заподозрат какво е. „ННС не е изомер и по този смисъл не е забранен от закона, а както знаем всичко, което не е изрично забранено – е разрешено“, убеден е любител на марихуаната. HHC всъщност е доста популярен аналог в САЩ, а от около година навлиза и в Европа. У нас по информация на „Телеграф“ се внася основно от Чехия и към момента се продава съвсем свободно. Химици обясняват, че това е синтетично канабиноидно съединение, приготвено в лаборатория с избрани екстракти от канабис. Въпреки че има въздействащ ефект, т.е. напушва, не съдържа забранената съставка – THC, която е заложена в тестовете на дрегерите на полицията.

Не мачка

„Хич не е зле ННС-то. Не мачка, с чиста глава си и си действаш. Ако е и с яки терпени, си е топпродукт. Просто си е подобрител на настроението. По мое лично наблюдение премахва и болка. С вейп устройства като начин на консумация е топ“, твърди пушач на зелено. „Направих си тест за наркотици, дадох урина в лаборатория за над 20 вида наркотици, след 15-дневна употреба само на ННС. Тестът показа всичко отрицателно“, категоричен е друг експериментирал с новия продукт на пазара у нас. „Един френд ме почерпи преди година от някакъв вайп или нещо такова електронно и капсуловано. Приличаше на тия айс, където се продават свободно до цигарите. И си беше досущ по всичко с мара. Каза, че е законно и струвало стотина кинта“, коментира трети фен на продукта.

Експеримент

Експериментирали с новия вид канабис представят и данни, според които утвърдените устройства на пътните полицаи, с които правят тестовете - Drаger DrugCheck 3000 и Drаger DrugTest 5000, категорично досега не са показали наличие на наркотик. Има и приложени изследвания от кръв и урина, които също не засичат забранени вещества в организма. Проверка на „Телеграф“ показа, че действително HHC не влиза в списъка, класифициращ растенията и веществата като наркотични, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Според вносители на HHC у нас той е напълно законен продукт и заместител на ТHC. Различни международни публични източници на информация посочват също, че това твърдение се подкрепя и от самите производители на продукта.

Измислен е преди 80 години в САЩ

Хексахидроканабинолът е разработен преди близо 80 години в САЩ. Появява се за първи път през 1944 г. като дело на учен на име Роджър Адамс. Той създава съединението чрез процеса на хидрогениране и смесване на водородни молекули с делта-9-THC. Тази връзка остава в сянка оттогава, докато не започна да привлича вниманието наскоро. Търговците на канабис продават продукта на потребителите, за да го използват като заместител на THC. Проучванията върху съединението показват, че е поне 69% по-мощен като делта-9-THC. Други проучвания твърдят, че HHC не е толкова мощен, колкото делта-8, и е необходима по-висока доза, за да се получи желаният ефект на въздействие.