0

М едали, монети, флагове и още много ценности, символизиращи освобождението на България от османско робство, пуснаха за продажба в онлайн платформите за търговия преди 3 март, видя „Телеграф“.

Десетки са обявите за продажба на медали по случай 100-годишнината от освобождението на България от османско робство, като те вървят от 10 до 12 долара за брой в международните платформи. В текста под снимките не е описан материалът, от който са изработени, но на външен вид изглеждат, че са бронзови. Лентата, на която е закачалката на медала, е зелена с жълта ивица по средата. На предната част на монетата има скъсана верига и прави линии и годината 1978. Отзад пък е изписано 100 години от освобождението на България от османско робство и датите 3.III.1878 - 3.III.1978. Над надписа е символът на България – лъв, изправен на задните си крака, а под него е венец. Текстилната лента пък е прикрепена към метална пластина, където има функция за закопчаване.

По-евтино

Същите медали могат да се купят и от българските платформи с частни обяви, където струват от 5 до 25 лева. По-скъпи са тези с изобразен паметника на Шипка на лицевата част и вървят с кутия за съхранение.

За 6 британски лири пък се продава монета от 2 лева, изсечена по случай 90-годишнината от освобождението на страната ни. На едната страна на монетата е изписана номиналната й стойност, а около нея Народна република България. От другата страна пък е битката при Шипка и годините 1878 - 1968 г.

В платформата могат да се купят и знамена. Българските флагчета, произведени в Китай, са по 6,70 долара, а с доставката скачат на 10 долара. Размерът обаче  им е 150 на 90 см. И са подходящи за декор, изработени са от полиестер.

Дузина от 12 малки флагове струва 17,95 долара, а при поръчка на по-големи количества търговецът прави 15% отстъпка от крайната цена.

Сред обявите за символи, свързани с националния ни празник, има и книги, стари покани и картички по 10-20 лв. Голяма част от тях са на повече от 30-40 години. Като по-ново предложение е сребърна монета от 2008 г. Тя е с номинал 10 лева и е изсечена по повод 130 години от Освобождението.

Предложение

Предложението е за 2 бр. сребърни ценни монети със сертификат, които тежат 23.33 грама. На лицевата страна на монетата във вътрешния кръг е изобразена емблемата на БНБ с годината 1879. Околовръст по външния пръстен са изписани "Българска народна банка", номинална стойност "10 лева" и година на емисията "2008". На обратната страна във вътрешния кръг са изобразени две фигури: на руски воин и български опълченец от паметника на връх Шипка, които символизират преклонението пред загиналите в Руско-турската освободителна война. Над тях е изписана годината "1878". Околовръст по външния пръстен има текст "130 години от освобождението" и е изобразен венец с надпис върху лента "Вечна слава на героите". Цената на всяка от монетите е 200 лв.

Напечатаните знамена са незаконни

Напечатаните знамена върху цяло парче плат са незаконни, твърдят производители на флагове. Те отбелязват, че бялата, червената и зелената ивица трябва да са съединени с шев и да достигат до двата края на флага, без да има бели ивици

Формата и цветовете на националния флаг на България са записани в Конституцията на България. По-подробно формата, размерите и цветовете се определят от Закона за държавния печат и националното знаме на Република България. Според тях тя трябва да е правоъгълна със съотношение на широчина към дължина  3:5. В момента има намаления на цените на знамената, които варират от 6% до 35%. Един от видовете, който е най-продаван сега, може да се купи за 32,90 вместо за 34,90 лв. Моделът е за външни условия, а размерите му са 70 на 120 см.

Без пиратки и оръжие на Шипка

Забранява се на гражданите да носят в себе си пиротехнически средства, огнестрелно оръжие и опасни предмети на Шипка на 3 март. Това съобщи ОД МВР. Забранени са и дроновете, с изключение на тези на медии, които ще отразяват празника. На 3 март празникът ще започне с благодарствен молебен в храм-паметника "Рождество Христово" в гр. Шипка, отслужен от митрополит Киприан. От 11,30 ч. ще е тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от Освобождението на връх Шипка. Приемане на строя, поетична композиция, заупокойна молитва в памет на загиналите герои и слова по случай националния празник включва официалната програма на честването. В 12 ч. ще е поклонението и поднасянето на венци и цветя пред Паметника на свободата. 

Набират кандидати за маратон на празника

По повод националния празник на Република България - 3 март, в гр. Мездра ще се проведе XXII републикански шосеен пробег "3 март". Съгласно регламента участниците ще бъдат разделени в седем възрастови групи и ще се съревновават на дистанции от 300 м до 5000 м. Призьорите в отделните възрастови групи ще получат медали, грамоти и парични награди. Общият награден фонд на състезанието е 3200 лв. Заявки за участие в шосейния пробег се приемат до 29 февруари 2024 г. Официалното откриване на състезанието е на 3 март 2024 г. (неделя) в 10 ч. на площад "България" в гр. Мездра, а награждаването на призьорите по програма е в 12,30 ч.