0

Е кипажът на единия от трите задържани български риболовни кораба в румънското пристанище Констанца е бил освободен, след като е приключил разпитът на неговия капитан. Това съобщи посланикът на България в Румъния Радко Влайков, цитиран от NOVA.

Капитанът на един от БГ корабите в Румъния: Държаха ни за разпит цяла нощ

Продължил е разпитът на капитаните на другите два кораба и се очаква след като приключи и те също ще бъдат пуснати, като има доста голяма вероятност още в събота вечер да бъдат освободени и десетимата моряци, каза посланик Влайков. Той добави, че близки на моряците са пристигнали на място и са им донесли дрехи.

Посланикът обаче посочи, че корабите ще бъдат задържани и запечатани с прокурорска заповед. Предвид късния час, в който текат разпитите, румънските власти вероятно ще позволят на моряци, които не успеят да се приберат вечерта във Варна, да нощуват на един от корабите и той ще бъде запечатан в неделя сутрин, добави той.

Посланик Влайков подчерта, че през последните 36 часа усилията на българското министерство на външните работи и посолството са били насочени изцяло към работата по освобождаване на моряците, а как ще се развие въпросът с корабите зависи изцяло от румънската прокуратура.

Корабите бяха задържани от Румъния заради съмнения за незаконен улов на акули в Черно море. Нашенците обаче твърдят, че са ловували в международни води, при това разрешен вид акула.