0

121 души, болни от сифилис, са регистрирани от началото на годината, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Това на практика значи, че почти всеки ден у нас се дианостицира един човек със сифилис. 

Случаите зачестяват, като дори вече има и кърмаче, носител на болестта, съобщи NOVA.

В Монтана случаите на сифилис са шест от началото на годината - трима мъже и три жени.

Почти всеки ден у нас има диагностициран със сифилис пациент. „Има една хипотеза, според която сифилиса протича на епидемии, тоест пет години епидемия, 15 години светъл период и след това пак така“, обясни специалистът по кожни и венерически болести д-р Пламен Узунов.

От началото на годната в Монтана са диагностицирани шест души със сифилис. Трима мъже и три жени. „В диапазона между 19 и 59 години са регистрираните случаи за тази година. За миналата са между 18 и 68-годишна възраст. Като най- много регистрирани случаи, около 70% и за двете години, са във възрастовата група между 19 и 35 години“, добавя Елена Тодорова от РЗИ-Монтана.

Една част от диагностицираните със сифилис в Монтана ги лекува доктор Узунов. Той съветва и при най-малкото съмнение да се потърси веднага лекар. „Ако един човек види някакви ранички по половите органи независимо мъж или жена, ако напипва увеличени лимфни възли, трябва веднага да отиде на при дерматолог, защото колкото по-рано започне лечението, толкова по- добре“, казва д-р Узунов. 

В Монтана, и новородено е диагностицирано със сифилис. „Когато се роди бебе от майка, която носител на болестта, задължително се прави 10-дневен курс на лечение с "Пеницилин". След това се изчакват шест месеца и отново се изследва. Ако се е изчистило и вече е отрицателно, това е било в резултат на антитела на майката. Ако обаче е положително е наследствено и си се лекува по правилата на наследствения сифилис“, обяснява специалистът по кожни и венерически болести.

Според него заболяването е напълно лечимо, стига пациентите да потърсят медицинска помощ навреме. А един от начините да се предпазите по полово предавани болести, са презервативите. 

„Тук опираме до въпроса за безопасния секс. Напълно безопасен секс няма, но една голяма препоръка е, когато се получи така да има съмнителен полов контакт, да се ползват презервативи", съветва лекарят.