0

С толичният общински съвет не успя да си избере председател на първата си сесия. До оставането на градския парламент без шеф се стигна след две гласувания, на които нито един от номинираните не събера нужните минимум 31 гласа.

"Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") предложиха за председателския пост Борис Бонев, "БСП за България" - Диана Тонова. От "Възраждане" номинираха Красимир Гълъбов, а от "Има такъв народ" - Пламен Данаилов.  

ГЕРБ-СДС обаче не издигна своя кандидатура и не участва в гласуването на шеф на СОС. “Няма да подкрепим нито една от номинациите за председател на СОС. Ще бъдем силна опозиция. Задължение е на най-голямата група в СОС да поеме отговорност, така че да създаде мнозинство”, отсече Антон Хекимян, който вече е общински съветник от ГЕРБ-СДС.

Така при първото гласуване Бонев беше подкрепен от 23-ма общински съветници, Тонова – от 9, Гълъбов – от 8, а Данаилов – от трима. Тъй като никой от четиримата кандидати не успя да събере повече от половината гласове на общинските съветници на първото гласуване, между първите двама по резултат - Бонев и Тонова, се състоя ново гласуване. Общо гласувалите на балотажа общински съветници бяха 44-ма, а недействителните бюлетини - 12. Бонев получи 23 гласа, а Тонова – 9.

След неуспешния повторен вот пред журналисти Бонев призова всички общински съветници в тайния вот да гласуват по съвест и изрази надежда, че при следващото гласуване няма да има "партийни повели". Следващото заседание на СОС е насрочено за идния понеделник, когато общинските съветници отново ще гласуват за председател.

„ГЕРБ-СДС остана в опозиция. Спечелилите, първата политическа сила в Столичния общински съвет, има ангажимента да осигури подкрепа за своите решения, включително и за избор на председател на СОС, заяви и досегашният кмет на София Йорданка Фандъкова, след като предаде щафетата на новия градоначалник Васил Терзиев.

Тя подари на наследника си химикалка, нейния отчет за свършеното и личната си каска, за да може той да завърши проектите, които е започнала.

Бойко Кичуков

На въпрос какво ще прави оттук нататък Фандъкова каза, че на първо време ще обърне внимание на семейството си и ще продължи да работи за София, както го е правила цял живот. "Ще продължа да съм ангажирана с обществени каузи, тъй като на фона на няколко павета или плочи, обществените каузи останаха по-скрити", посочи Фандъкова, цитирана от БТА.