0

Т епърва ни предстои съвместна среща в Министерството на образованието, за да подготвим началото на учебната година и налагането на евентуални мерки, ако има по-тежка COVID вълна. Родителите трябва да бъдат абсолютно спокойни, че Министерство на здравеопазването, съвместно с Министерството на образованието, ще направи всичко необходимо и няма да бъде както досега. Това каза здравният министър Асен Меджидиев, който представи екипа и приоритетите си. 

Той посочи, че основният приоритет на Министерството на здравеопазването е справянето с COVID кризата.

Още през първите дни успяхме да подсигурим достатъчен брой интензивни легла и взехме решение за отпускане на безплатни антигенни тестове. Д-р Александър Златанов допълни, че тези тестове ще могат да бъдат изписвани от общопрактикуващите лекари.

Здравният министър посочи, че още следващата седмица ще бъдат отпуснати и допълнителни средства и за защитни облекла за хората, работещи с COVID-19, както и да се подсигури заплащането на тези, които осигуряват ваксинация.

По думите му са стартирали мобилни групи, които работят в около 17 области в страната за правене на безплатни тестове при лечението на достъпни региони. 

"Съвместно с Бърза помощ успяхме да организираме още екипи в София, които да могат да обслужват населението с цел скъсяване времето на пристигане на линейката, когато има повикване", обясни здравният министър.

Друга цел на здравните власти е ваксинираните да получат по-кратък период на изолация. Според министъра проблемът е, че нивото на ваксинация срещу COVID-19 в страната е много ниско. "Държавите, които намалиха карантината, имат над 70% ваксинация, а при нас ваксинационното покритие е около 30 процента", каза Меджидиев.

Идеята му е у нас на петия или на седмия ден да се прави тестване с антигенен тест и ако той е отрицателен, да се прибегне до освобождаване от карантина. Министърът уточни, че във вторник ще се събере експертен съвет, на който ще се реши този въпрос.

"Това, върху което основно залагаме да работим, извън COVID ситуацията, е един наболял проблем, с който никой министър не пожела да започне. Това е механизмът за остойностяване на лекарския и сестринския труд. То е част от по-мащабната реформа на здравеопазването. Заплащането в здравеопазването е много ниско и категорично трябва да се направят механизми, с които то да бъде остойностено както трябва", подчерта Меджидиев.

Друга точка в дневния ред на служебния министър е по посока на превенция и профилактика на детското здравеопазване.

"В същото време продължава работата по проектите, които влизат в Плана за възстановяване", допълни министърът.

Служебният министър представи и екипа си, в който влизат д-р Тома Томов, д-р Лидия Чорбанова, д-р Александър Златанов. Политически съветник ще е доц. Бакал Иванов. Асен Меджидиев съобщи, че вчера е избран нов Надзорен съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който ще се ръководи от д-р Златанов. Още в понеделник се свиква първия Надзор, който да приеме анекса за допълнителни средства на лечебните заведения, заключи Меджидиев.