0

В ъзловият участък, който осигурява достъп до едно от най-светите места на община Сандански – църквата „Свети Георги“ и гроба на Преподобна Стойна, ще бъде готов до Гергьовден.

За това се похвалиха от общината, като допълниха, че трасето е с изцяло нов облик. 

Завършване 

До храмовия празник на Гергьовден, който традиционно се посещава от хиляди хора, пътят ще бъде изцяло завършен. Дотогава ще бъде положен и третият последен слой асфалтова настилка на отсечката преди църквата. 

Чаканият десетилетия от местните жители ремонт на пътя от село Катунци до село Златолист започна в края на септември миналата година. Това стана факт след месеци забавяне заради високите цени на строителните материали, които замразиха дейността на фирмата.

Месеци наред не се работеше на шосето, което трябваше да се асфалтира, да се постави хоризонтална и вертикална маркировка, да се монтират знаци и предпазна мантинела.

Цената 

„Години наред чакаме този ремонт, за да се стига по-лесно с коли и автобуси до храма на Преподобна Стойна, която за местните хора е светица”, твърдят жители на Златолист. 

През есента на 2020 година правителството отпусна 4 045 000 лева за реконструкцията на общинския път, който е с дължина 6860 метра.

Храмът в Златолист е притегателно място не само за местните хора, но и за много туристи. От десетилетия пътят Катунци-Златолист бе в тежко състояние и пътуващите по него бяха изправени пред редица неудобства.