0

Б ългария не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна заедно с други девет държави от ЕС. Това каза държавният глава Румен Радев от Брюксел, където представлява България на заседанието на Европейския съвет на 23 и 24 март. 

"България е важна част от европейския механизъм за укрепване на мира. Тази инициатива беше създадена една година преди войната в Украйна. Този важен компонент от нея, за укрепване на отбранителните способности на държавите от ЕС е напълно в светлината на европейската визия за стратегическа автономия", отбеляза президентът пред журналисти. 

Радев подчерта, че именно заради това високо се оценява визитата на комисар Тоери Бретон, която е започнала от България като признание за традициите и големия капацитет на нашата отбранителна индустрия. 

"Заедно с ЕК ще работим, така че да има повече инвестиции в нашата военно отбранителна индустрия, за да има повече капацитет и по-големи производства, но България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави. Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна", заяви президентът. 

По думите му само 17 държави, сред които е и Норвегия, която не е член на ЕС, са сключили споразумение с Европейската агенция за отбрана за обща доставка. 

Държавният глава коментира и темата с миграцията.

"Благодарение на устойчивата позиция на няколко съвета и работата на служебното правителство, ние имаме значителен пробив в сферата на миграцията. Само преди дни с ЕК стартирахме пилотен проект за намаляване на миграцията", каза той. 

Сред темите на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС ще бъдат продължаващата война на Русия срещу Украйна, повишаване на конкурентоспособността и производството на Европа, предизвикателствата пред енергетиката, миграционният натиск и други теми от дневния ред на Европейския съюз.