0

И скрено се надявам 48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност. Тoва заяви президентът Румен Радев от парламентарната трибуна.

"Парламентарното време е особено ценно и избирателите ще се почувстват предадени, ако то бъде удавено в скандали. Хората очакват решения в борбата с бедността, с високите цени и с ниските доходи", каза още президентът. "Нужен е кураж и разум, за да се състави правителство, което да поеме отговорност да управлява във време на тежки изпитания. 48-ото Народно събрание е изправено пред редица неотложни въпроси, които следва да бъдат решени от този парламент, независимо колко време ще съществува", допълни Румен Радев.

"Ширещата се безнаказаност уронва вярата в държавността и е причина за тежка морална деградация на обществото", каза държавният глава.

"Особен приоритет в работата на правителството е гарантирането на националната сигурност.  Това означава укрепване на капацитета, ускоряване на модернизацията на въоръжените ни сили. Затова още днес служебното правителство ще внесе плана за модернизация на армията и за още 8 самолета. Нека това не се противопоставя на социалната политика. Защото без сигурност няма пълноценна социална политика. Този парламент трябва да вземе решение дали във влошаваща се среда на сигурност България ще загуби суверенитета си. В Украйна бушува война. Хората, избрани да управляват, трябва да осмислят всички рискове. България трябва да бъде опазена от бушуващия пожар. Българските избиратели няма да простят на онези, които тласнат страната във войната. Като човек, който е наясно с риска, знам, че най-големите военнолюбци няма да хванат оръжие. Но залагат живота на българите. Искрено се надявам, че военнолюбците ще бъдат малцинство в 48-мото НС"", добави той.