0

Р епублика България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които РСМ е подписала. Многократно и ясно сме заявявали своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват. Това заяви в прессъобщение по повод на приключилата предизборна кампания в Северна Македония и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната държавният глава Румен Радев.

Гордана Силяновска се закле като президент на РСМ (СНИМКИ)

Новият северномакедонски президент Гордана Силяновска-Давкова пропусна да изрече цялото име на държавата си в официалната церемония по встъпване в длъжност. През цялото време тя я наричаше Македония, а не с пълното ѝ име Република Северна Македония. Това стана повод гръцкият посланик в Скопие да напусне незабавно церемонията.

"Припомням също, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна,  както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана", се казва още в позицията.

„По повод церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Република Северна Македония, България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година, така и принципно на договореностите между Европейския съюз и Република Северна Македония. България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват”. Такава е позицията и на служебния министър-председател Димитър Главчев. „Припомняме, че Република Северна Македония е страна членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 година”, посочват още от правителствената пресслужба