0

Н а официална церемония в Гербовата зала в Президентството Държавният глава Румен Радев представя задачите и приоритетите на служебната власт през следващите два месеца. 

"Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателствата, пред които е изправена страната ни. Като първи приоритет на служебното правителство Румен Радев изтъкна сигурността на страната и недопускането на навлизане във военен конфликт.  "На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. В непосредствена близост до България бушува война, чиито последици се усещат пряко у нас и по света, непрежението на Балканте се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се въвлича страната ни в конфликти", заяви той. 

"Вие поемате отговорност за България в труден момент за страната ни - обществена умора от острото политическо представяне, вихрещи се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа", обърна се към служебния кабинет Радев.

По думите му служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два важни приоритета - сигурност на доставките и цена на енергоносителите. "В центъра на вашата дейност трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения", допълни държавният глава. 

„Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона”. Това каза служебният премиер Гълъб Донев по време на церемонията по встъпването в длъжност на служебния кабинет.

„В такъв момент обикновено се изказва благодарност за доверието и се заявява готовност за справяне с огромната отговорност, с която е свързан постът на министър-председателя. И аз ще го направя, защото знам от личен опит, че отговорността към хората и тяхното доверието те пазят от загуба на равновесие, без значение колко високо в управленската йерархия в държавата се намираш”, поясни той. 

47-ото Народно събрание остава в историята. С указ на държавния глава парламентът се  разпуска от днес. Със същия документ президентът насрочи извънредни избори за 2 октомври.