0

П резидентът Румен Радев съобщи от Брюксел решението за съвместно закупуване на газ от страните членки на ЕС на доброволен принцип. На заседанието на Европейския съвет е взето и решението за въвеждането на динамичен ценови коридор при транзакции с газ и таван на цената на газа, когато той се използва за производството на електрическа енергия.

По думите на Радев в следващите заседания ще се говори за конкретика. Идеите около, които се обединихме - това е защитата на домакинствата, на най-уязвимите и запазване на конкурентноспособността на ЕС.

Радев коментира и решението на Нидерландия за присъединяването на България към Шенген. Нидерландският парламент прие резолюция, в която се казва, че не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство.

"Имахме задълбочен разговор с Марк Рюте. Много е важно да се знае, че в парламента на ЕС само четирима депутати от Нидерландия гласуваха против присъединяването на България към Шенген, а останалите 15 евродепутати от Нидерландия гласуваха "За", обясни Радев.