0

"Преди 186 години гордо и родолюбиво Карлово роди най-свидния син на България. Неговият земен път няма да е дълъг, но делото и заветите му ще надживеят епохата, ще се предават през вековете и ще променя завинаги цял един народ." Това каза президентът Румен Радев в словото си по повод 186 години от рождението на Васил Левски на тържествения митинг – заря на площад „Васил Левски“ в Карлово.

В безконечната зима на османското робство дякон Левски проповядваше на своите сънародници свободата, каза президентът. Той подчерта, че Апостолът е обрекъл живота си на родината, за да слее стремежите за нейното освобождение в обща национална революция.

БТА

От дръзките слова на Апостола покълна нова България и вярата, че срещу задружните усилия на народа ни не може да противостои и най-силната стихия, каза Радев. Той подчерта, че обединен, народът ни може да преобръща времето и да кове сам бъдещето си в свободни Мизия, Тракия и Македония.

Изправил ръст над епохата, Левски отрано осъзна, че свободата не е самоцел и с нейното постигане не приключва борбата, каза президентът. По думите му истинската борба на Левски е била да вгради свободата, справедливостта, равенството пред закона и човешкото достойнство в темелите на новата българска държавност.

Радев допълни, че Левски ще продължи да ни показва, че свободата е постижима само, ако бъде осъзнат избор, че чистата и свята република продължава да бъде несбъдната цел, но и най-силният морален завет на Апостола, който не оставя място за примирение и ни задължава да я следваме. И по пътя към изграждането на демократична, силна и достойна държава българите знаят, че колкото и труден да е той, редом с тях завинаги ще крачи и Апостолът на българската свобода, каза президентът. Според него всяко поколение наследява своя дълг да преоткрива Левски и съизмерва делата си с неговите завети. "Защото изпитания и бури са отредени всекиму, но историята на Отечеството се пише само веднъж", каза още Радев.

БТА

И днес за нас Левски е тази личност, която ни дава сили в това трудно, динамично време, когато трябва отново да търсим пътя на България, каза в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той цитира спомени на войводата Панайот Хитов, който пише за Левски: „той беше необикновен, смел и не кусваше нито вино, нито ракия, нито пушеше, но имаше една едничка страст - освобождението на Отечеството и старите народни песни, които той майсторски пееше".

Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия. На площад "Васил Левски", за да отдадат почит на Апостола, бяха представители на държавната и местната власт, духовници, дипломати, военни и хиляди граждани и гости на Карлово. Пред паметника на Апостола на свободата бяха поднесени венци и цветя. Честванията завършиха с тържествена заря.