0

Н едопустимо е политическите различия да водят до език на омразата, обиди на етническа основа, ксенофобия или антисемитизъм. Това заяви президентът Румен Радев в позиция, разпространена от пресслужбата на президентсвото.

"Толерантността и взаимното уважение от векове са част от традициите на българското общество и издържаха и в най-мрачните години на Втората световна война, когато България спаси своята еврейска общност и не позволи нито един свой гражданин от еврейски произход да бъде депортиран в лагерите на смъртта", заявява държавният глава.

"Затова дълг на всеки гражданин, неправителствена организация и политическа сила е да уважава ценностите и да отстоява традициите на толерантност на българския народ", гласи още позицията на президента.

Позицията му вероятно е по повод антисемитската карикатура, появила се в група на име "Възраждане" в Telegram, на която е бившият външен министър Соломон Паси. Организацията на евреите в България вече подаде сигнал до прокуратурата за нея, а лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отрече тази група да е сред официалните канали на партията.