0

П резидентът Румен Радев поздрави Външната комисия в Народното събрание и парламента за приетата днес позиция за Република Северна Македония.

Декларацията

Единодушно със 178 гласа „за” и без дебат депутатите приеха декларация „във връзка със систематичното и методично разрушаване на диалога между Република Северна Македония (РСМ) и Република България и провокативни и обидни изявления спрямо България от страна на управляващи политически фактори в РСМ”.

В декларацията Народното събрание на България потвърждава политическо намерение и стремеж за довършване на изграждането на Паневропейски коридор VIII от българска страна и призовава правителството на Република Северна Македония да подходи отговорно и добросъвестно към всички поети ангажименти и договорености с цел навременно изграждане на участъците от трасето на коридора на нейна територия.

В преамбюла на декларацията се отправя призив институциите в Република Северна Македония, в духа на европейските ценности и свободи, да се въздържат от решения и действия, които сериозно биха навредили на отношенията между двете държави и техните граждани. Потвърждава се фундаменталното значение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония от 2017 г. и значението на двустранните Протоколи от заседанията на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от 2019 г. и 2022 г., както и решението на 47-ото Народно събрание във връзка с разширяването на Европейския съюз и процеса на преговори с Република Северна Македония от 24 юни 2022 г., както и декларацията от 2 февруари 2023 г. във връзка с ескалиращите агресивни антибългарски прояви в Република Северна Македония.

Реакцията на президента Радев

 „Ние в никакъв случай не трябва да слизаме на нивото, на което се развиха събитията и коментарите в нашата югозападна съседка. България трябва да проявява разумна позиция и призовавам всички български политици към сдържаност и разум. Все пак ние сме страна член на Европейския съюз вече доста години. И трябва да покажем много по-овладяно поведение”, коментира той от Ню Йорк, където представлява страната ни в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Относно решението ЕС да започне преговори за присъединяване с Албания, но без РС Македония, президентът каза: „Това са логични последствия за политиката на правителството на РСМ и пътя, който те избраха. Още от встъпването във власт на това правителство предупредих, че има дефицити по отношение на познанията по международно право и за всички особености по пътя към европейска интеграция и дефицити в нашите отношения. Но заявих, че сме готови да помагаме. България ще продължи да помага, но трябва да има осъзнаване какво означава Европейският съюз и как трябва да се работи, за да се постигне националната цел, която си е поставила РСМ. До момента правителството работи в обратна посока. Правилната посока е да впише българите в конституцията, защото това е залегнало в преговорната рамка на ЕС и тя трябва да се спазва”.

Радев коментира и думите на премиера на РС Македония Християн Мицкоски, който поиска първо българският парламент да ратифицира протокола за присъединяването на Северна Македония към ЕС, а след това страната му да осъществи конституционните промени. „Преговорната рамка от юли месец 2022 година много ясно казва. Първо - РСМ вписва българите в своята конституция и едва тогава се отваря вратата за започване на преговорите. Едва тогава е първата конференция. Така че няма какво да обсъждаме по този въпрос. Всичко е ясно”, категоричен е държавният глава.

Той се е срещнал с президента на РС Македония Гордана Силяновска в рамките на форума в ООН. „Отново - съвсем приятелски открита среща. Вие забелязахте, дори медиите, как се тръгна госпожа Силяновска от Президентството. Ние проведохме наистина една съвсем открита, съвсем добронамерена, съвсем приятелска среща. Обсъдихме много важни теми от нашето сътрудничество, от нашите отношения. Разделихме се с най-приятелски чувства, с прегръдки. Тя сама публикува снимката и всичко започна едва след публикуването на тази снимка. Тоест, атаките дойдоха от съвсем други среди. Мога да кажа, че с президентската институция и лично с госпожа Силяновска поддържаме едни много добри отношения и се надяваме те да продължават така”, уточни президентът.

По думите на Радев България става все по-видима за бизнеса в САЩ. „Защото във взаимодействие с американския бизнес, с инвестиране от тяхна страна в България, ние получаваме нещо много важно. Не просто средства, не просто високи технологии, а пренасяне на един много прогресивен модел на създаване и на управление на успешен бизнес в България. На един прогресивен модел на отношение на бизнеса с държавата и на бизнеса с обществото. Интересът към България расте. Особено на фона на дълбоките геополитически промени, които текат в момента, България става все по-привлекателно място за инвестиции. И аз мисля, че те първа ние ще разгръщаме много важни стратегически проекти в редица важни области. Като започнем от сътрудничество в сферата на сигурността, на енергетиката, на високите технологии, на информационните технологии и комуникациите. Просто потенциалът е огромен”, смята държавният глава.

След разговор президентът на Иран Масуд Пезешкиан се е ангажирал пред Радев да съдейства „с всички възможни сили и средства” за освобождаването на българските моряци, взети за заложници на кораба Galaxy Leader. „Това е много трудна и деликатна тема. България работи активно в това направление, не само с Иран. С всички държавни и правителствени ръководители, с които се срещам на Общото събрание на ООН, водим непрекъснато разговори и по телефона. Тази тема е високо в дневния ред на България. Аз се надявам, че скоро време ще имаме положително решение”, поясни Радев.

*Източник: NOVA