0

Н ародното събрание е върховният орган в една парламентарна република, но това, че си на власт и имаш мнозинство не означава, че можеш да правиш каквото си поискаш. Не можеш да погазваш всякакви правила, дори и самата Конституция.

Това коментира президентът Румен Радев по повод наложеното от него вето върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор. Държавният глава участва в ритуал по повод Трифон Зарезан в Монтанско.

От тук насетне всяко безпринципно мнозинство и всяка паянтова сглобка може да променя и да прекроява основния закон спрямо своите зависимости и интереси. Затова с моето вето все пак давам шанс на мнозинството да покаже, че може да работи без да погазва основополагащи принципи на законотворчеството, добави държавният глава.

„Проблемът е, че няма никакво значение кои ще са министрите, при положение, че властта обслужва всякакви други интереси, но не и властта на българските граждани. На кого е министърът на вътрешните работи? Всеки отрича и казва - не е мой, не е мой. Нали те ги назначават тези хора? Нека да застанат ясно кой министър на кой е и кой носи отговорност. Ние в момента имаме проблем с отговорността в управлението“, каза още държавният глава.