0

Д ебатът на нашето съвремие е да осигурим елементарна начална военна подготовка на младите хора в България. Това заяви в тържественото си слово държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев в парк "Артилерийски" в Стара Загора.

Президентът беше гост на откриването на Четвъртия национален събор на запасното войнство, организиран от ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - София и Централно военно окръжие, предаде БТА.

"Не можем да подминем голямото предизвикателство на нашето време - войната и мирът. Защото войната в Украйна ги върна към реалността и тя ни показа, че каквито и технологии, и оръжия да се развиват, най-важният фактор остава човешкият и голямото предизвикателство днес на фронта не е толкова липсата на оръжие и боеприпаси, а на наличен състав - и като количество, и като подготовка, и като мотивация", заяви държавният глава.

Той подчерта, че е от огромно значение работата на мобилизационния резерв тук в България. "И тук сред вас са хората, които са организирали мащабни организации, организационно сглобяване, подготовка, изграждане на системи за командване и управление и осигуряване на големи формирования", обърна се към присъстващите Радев.

Президентът отбеляза, че в нашето време той не трябва да се губи, напротив, трябва да се предава и да се развива. "Една от най важните задачи за Съюза - това е работата с нашето младо поколение, неговото родолюбиво възпитание и повелята на нашето време е да предадем тези традиции, този дух, който витае в Съюза, нашите ценности и идеали", каза той.

"И не можем да подминем другия голям проблем - това е все по голямото раздалечаване от общество и армия. Скоро ще навършим 20 години, откакто сложихме край на наборната служба, но резултатът го виждаме днес, защото, ако допреди години всеки дом беше свързан по някакъв начин духовно с армията, днес това вече не е така", посочи Радев.

По думите му наближаваме времето, когато в Народното събрание, а да не говорим в изпълнителната власт, ще се броят на пръсти хората, които са имали нещо общо с армията, "а те ще трябва да взимат важни решения за нашата национална сигурност. Виждаме, че нашите съюзници от много държави в НАТО връщат наборната военна служба, затова аз приветствам", каза президентът.

Това е дебатът на нашето съвремие, ние трябва по някакъв начин да осигурим най-малкото някаква елементарна начална военна подготовка на младите хора в България, заяви Румен Радев.