0

В Гербовата зала в Президенството Румен Радев оправи своето приветствие за Деня на народните будители.

„За мен е чест, в Деня на народните будители, да бъда домакин на тази церемония и заедно всички да отправим посланието, че духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка, единството и силата на българската нация. Вече повече от век 1 ноември ни припомня светлия пример на най-достойните представители на нашия народ – възрожденци, книжовници, просветители, артисти, вградили своя дух в бъднините на България. Личности, които с думи, знания, талант и пример будят сърцата и душите на българите. Голямата кауза, същността на будителсвото, тази изцяло българска духовна категория, остават неизменни. Това са младите, бъдещите поколения на България“, каза президентът.

Радев каза, че днес, утре и винаги ще имаме нужда от нашите учители и просветители, от мъдростта на духовните и морални стожери на България, да не забравяме кои сме, да помним най-важния урок, а именно мъдростта и силата на будителството, които да ни водят през ветровете и изпитанията на времето.

„Нека днес изразим вечната ни благодарност към примера и делото на духовните будители на България към миналото. Нека да изразим своята благодарност към днешните будители, към тези, които ни носят познанието и надеждата, към непримиримите“, призова Президентът.