0

"Съвсем до скоро лидерите на ПП и ДБ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Певски са корупция, мафия и задкулисие. И трябва да бъдат държани далече от властта, ако искаме да бъдем демократична и правова държава, пълноценно интегрирана в Европа. Днес те управляват заедно, изнасилват Конституцията заедно и заедно щели да ни спасяват от корупцията? Това е толкова зловонно, че миризмата стига и до онези, които търсят всеки повод да ни спънат за Шнеген". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди да замине на двудневно посещение в Косово.

"Аз подписах Указа за закона, с който се обнародва решението на мнозинството само да се откаже от наложената от тях енергийна вноска за транзит на газ. С това отпада преградата, която правителството и парламента сами издигнаха по пътя ни към Шенген. Осъзнаването на нелепата политика на управляващите, която не вкара и една стотинка в бюджета, но ни злепостави като ненадежден партньор в Европа, за съжаление е в резултат на дипломатически скандал и натиск от страна Унгария". С тези думи Радев коментира шансовете на страната ни за пълноправно членство в Шенген.

И допълни: "В тази връзка управляващите все още дължат обяснения за ощетяването на националния интерес и за саботиране на пълноценната ни европейска интеграция, за което аз предупредих веднага с налагането на тази вноска и я дадох на Конституционния съд. И призовавам управляващите поне в оставащите дни до Нова година, да ни гарантират пълноценното приемане от Шенген".

По думите му с много дипломация, усилия и конкретни резултати по време на служебното правителство е постигнат конкретен ангажимент за октомври. "За съжаление, този импулс не бе развит, а напротив - сами се издигаха бариерите по този път. И нека не забравяме нещо важно, че политическото лицемерие има висока цена. И тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и от бизнеса", подчерта държавният глава.

Той коментира и промените в основния закон ,с които бяха орязани правомощията на държавния глава. "С промените в Конституцията мнозинството очевидно изпълнява поредния етап от онзи сценарий в злополучния запис на ПП, който много бързо се забрави. Явно апетитът им за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана. Но мисля, че тези промени неизбежно ще доведат до кризи. Тепърва ще виждаме резултата от това, което те сътвориха, и аз ще сезирам Конституционния съд по тези въпроси", категоричен е Радев.