0

Н еуместно е българското правителство да проявява колебание и непоследователност в случай, че ние сме съавтори на една позиция за резолюция на ООН. В тази връзка трябва да се установят всички факти и обстоятелства. Това коментира президентът Румен Радев относно скандала след позицията на ООН за геноцида в Сребреница, сипвайки сло в раната.

Вучич скочи на България заради Сребреница!

Във връзка с предстоящата среща на върха на НАТО, той обясни: „За това кой ще представлява страната решение по закон взема Министерският съвет. Но с всички произтичащи последствия и историческа отговорност за служебния кабинет. Защото това е екзистенциална среща. На нея се взима решение за войната и мира”, подчерта държавният глава.

Радев акцентира и върху легитимността на настоящото правителство. „Нека не забравяме, че то е продукт на парламент, получен с изключително ниска избирателна активност, с катастрофално ниско доверие. Също така и продукт на една гавра с българската Конституция. Трябва да отчитаме всички тези фактори”, настоя той.

По думите на президента всеки ден се виждало колебанието на гражданите за предстоящия вот. „То идва от неспособността на партиите да ги убедят да застанат зад някаква национална кауза. Кампанията се доминира от това, че самите партии губят доверието на избирателите. Лутат се в безизходица, която сами създават”, е мнението му.

Относно войната в Украйна, каза: „Не съм заявявал никога, че България е взела решение за изпращане на свои войски. Нашите самозвани евроатлантици са страхливички и неспособни сами на такова решение, защото знаят много добре, че ще бъдат отлъчени, отритнати от обществото”, допълни държавният глава.

Няма решение кой да представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това коментира служебният премиер Димитър Главчев. По думите му „има доста време” и се надява редовно правителство да определи кой ще участва.

Във връзка с предстоящия вот 2 в 1 министър-председателят очаква да се проведат честни и прозрачни избори. „Не само че очаквам – полагам усилия в тази насока”, допълни Главчев.

По думите му въпросът с гласуването за Сребреница е приключен. „Имаме официална позиция на България – гласувано е „за”, уточни Главчев. Наказания за изразената позиция нямало да има. Заради процеса на изтичане на документи от МВнР „може би щяло да има проверка”, добави той. Позицията на страната ни не била коментирана нито с президента Румен Радев, нито със сръбския държавен глава Александър Вучич, каза още премиерът.

Припомняме, че сайтът BIRD излезе с публикации, в които се твърдеше, че Главчев е изпратил грама до постоянния представител на България в ООН за промяна в позицията на страната ни от „за” на „въздържал се” в последния момент преди гласуването. Това предизвика реакции в нашата страна и в Сърбия.

*Източник: NOVA