0

„Целта на този отчет е накратко да обобщим основните резултати, които успяхме да постигнем през изминалите девет месеца. Имаме ясното съзнание, че управленската програма продължава и през следващите девет месеца. Ние се намираме в средата на нейното изпълнение. Това, което винаги сме казвали с Мария Габриел, е, че ще направим всичко възможно да направим плавен преход с минимални сътресения, за да можем да продължим да работим заедно”. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков по време на отчета на работата на кабинета през изминалите девет месеца.

По думите му от началото на мандата на правителството депутатите са отправили към премиера, вицепремиера и министрите 56 питания и 1891 въпроса. „Народното събрание е провело 13 изслушвания на членове на кабинета, както и 8 блицконтрола с участието ни с г-жа Габриел”, посочи Денков. И допълни: "Правехме и ежемесечни срещи във Facebook с хората, отговаряйки на техните въпроси, което също е форма на отчетност. Смея да кажа, че това е едно от правителствата, което регулярно, в най-различни формати, е давало отчет пред хората за това, какво сме успявали да направим".

Борисов даде заден за Василев: Ако Мария Габриел може да работи с него, да го направи

„Искам да подчертая един списък с резултати, които някакви си потънаха в медийното пространство – не защото не са важни, а защото бяха заглушавани от други събития, които според мен са с по-малко значение, но получиха по-голямо внимание. Имаме зелена светлина за строежа на АМ „Струма”. Започваме строежа отново след години забавяне и спорове, но вече имаме всички разрешителни за строежа. За 9-те месеца има построени 30 километра магистрални пътища. През следващите 9 месеца очакваме още между 60 и 90 километра магистрални пътища да бъдат пуснати за движение”, посочи премиерът.

Той подчерта, че за пръв път Министерството на младежта и спорта е създало програма за финансиране на младите шампиони на България и да им даде премии. След прекратяването на пристанище „Росенец” Министерството на транспорта трябваше в много кратки срокове да поеме контрола, с което се справи успешно, за което им благодаря. Министерство на енергетиката навакса с огромно изоставяне по отношение на Териториалните планове за енергиен преход и успя да осигури 2,3 млрд. лева за трите ключови региона в този преход, а част от парите вече са преведени авансово. Министерството на икономиката успя да върне десетки милиони лева предплатени по нереализирани "инхаус" поръчки на ДКК”, отчете министър-председателят свършеното от министерствата.  

Министерството на околната среда и водите е предприело мерки, които ще спрат унищожаването на защитените дюни. „Няколко министерства координираха усилията си, за да можем да въведем електронните бележки за учениците, електронните рецепти за пациентите и електронните глоби за пътни нарушения. Министерство на образованието създаде проекта „Дигитална раница”, който ще продължи да се надгражда. Министерство на правосъдието започна разследването на военни престъпления в Украйна по свидетелски показания на украински бежанци у нас. Министерство на труда активира над 25 000 икономически неактивни лица на пазара на труда само за последните 6 месеца на миналата година”, допълни Денков.

„Има и задачи, по които има забавяне”, призна премиерът, но подчерта, че по тях има обективни причини. „Все още очакваме второто плащане по ПВУ. Министерство на финансите е свършило своята работа, но очакваме Народното събрание да приеме няколко законодателни промени. Имаме забавяне по Проекта за Национална детска болница. Имаме изработен нов график и имаме уверения от министър Хинков, че публично оповестения график в момента се спазва”, заяви министър-председателят.  

„Няма да спестя и това, че често се сблъсквахме с тежки хибридни атаки, остри критики, негодувание, напрежение и дезинформация. Често тези атаки започваха от опозиционните политици. Всеки път атаката се правеше без предварително да е получена съответната информация от министерствата. Разберете, че въпросът не е в това, че ни пречите. По този начин – пречите на България да се развива по правилния начин”, категоричен е Денков.

„Събрали сме се да направим отчет на свършеното през последните 9 месеца, но искам да напомня откъде тръгнахме. Преди 9 месеца направихме труден, но изключително важен избор. Политическите партии, подкрепящи кабинета, успяха да смекчат противоречията и откритото недоверие помежду си. Те подкрепиха правителство, изглеждащо невъзможно в очите на мнозина в името на едно – стабилността на страната. Демонстрирано беше лидерство, далновидност и умения за поемане на отговорност. Този избор даде шанс на България да сложи край на политическата нестабилност и да не се окажем отново в подготовка на поредните предсрочни избори”, заяви от своя страна и вицепремиерът Мария Габриел.

По думите ѝ е „важно да си припомняме тези обстоятелства”. „Защото видяхме колко много можем да постигнем – дори само за няколко месеца, ако обединим усилия в името на спокойствието и благото на хората. Обединените усилия раждат по-устойчиви резултати. А откритият диалог е най-доброто за преодоляване на различията. Искам да благодаря на академик Денков за съвместната работа и за конструктивния тон, който смятам, че успяхме да запазим. Това ни позволи неведнъж да продължим, въпреки трудностите, и да покажем, че изпитанията ни правят само по-силни и оставаме заедно”, допълни Габриел.

“Смятам, че на този етап, това, което е важно, е да продължим да бъдем съгласни върху принципите, механизма и приоритетите. И след това да стигнем до персоналния състав. Важно е да бъде отчетено свършеното, да имаме яснота къде има забавяне и какви са причините – и с тази рамка да отидем на преговори. Мисля, че следващите два дни ще бъдат ключови за преговорите. Смятам, аз лично ще остана вярна на правилото, че мълчанието е злато. Струва ми се, че за да си дадем шанс и преговорите да протекат в детайл и със солидна основа и посока, означава наистина да говорим по-малко. И когато има нещо – то да бъде споделено пред всички", коментира Габриел има ли яснота с кои министри ще работи на фона на стартиращите преговорите за ротацията в управлението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Единственото, което мога да добавя, е, че действително имаме цялата основа, цялата предварителна информация, цялото разбиране както на сложността, така и на важността на процесите, които се случват в България, за да влезем конструктивно в преговори и да излезем с позитивен резултат. Това е, което очакваме за следващите няколко дни. Моля ви да бъдете търпеливи, защото имаме още доста работа за вършене. Надявам се, че тя ще бъде успешна", подчерта Денков.

По думите му „заедно с Мария Габриел са участвали в доста преговори”. "Това, което е важно в преговорите, е да се влезе с конкретни документи, ясни приоритети и с желание да се постигне съгласие. Имаме входни документи, които бяха представени и от двете страни, убеден съм, че и двамата имаме желание да проведем конструктивно преговорите. И това дава надежда, че ще има и положителен резултат. Първо ще видим къде е съгласието, къде има различие. Там, където има различие - ще търсим компромис, който да бъде приемлив и за двете страни. Това ще бъде процесът, който очаквам през следващия период", категоричен е Денков.

Габриел подчерта, че по отношение на въпрос с кои министри и как ще работи с тях, „има много ясна ключова дума и тя е "доверие", координация и механизъм за вземане на решения”. „Това важи за всеки един от министрите. Въпросът е начинът, по който се случват решенията – така да са обсъдени предварително и да са координирани, че да не се оказваме в ситуация, при която ги разбираме от медиите. Мисля, че това са много конкретни въпроси, на които всеки има конкретен отговор и затова ще послужат преговорите”, категорична е тя.

И допълни: „Преговорите ще бъдат между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. По отношение на приоритетите и времето за преговори – мисля, че когато има воля да се върви напред, когато се изслушат аргументите на всеки и има разбиране към принципната позиция и това, което е добро за страната - сме доказали, че може да вършим много работа за много кратко време. Затова и не искам да мисля за никакви други варианти отвъд следващите няколко дни. Хората, които сме в преговорните екипи, сме хора, имащи опит, отстоявайки ценности и принципи, имащи ясна визия за България и смятам, че имаме всички шансове, излагайки си аргументите на едната и другата страна, да откроим механизма и начина, по който да вървим напред”.

Денков беше категоричен, че „трябва да се направи всичко възможно през следващите дни да се постигне съгласие”. "Аз лично ще работя ротацията да стане с първия мандат и се надявам, че това ще получи подкрепа отвсякъде", подчерта той.

*Източник: NOVA