0

„Обмислям дали да не предложа на ВСС освобождаването на Ясен Тодоров от длъжността зам.-директор на Националната следствена служба. Медийните му изяви са лични, те не се съгласувани с мен или с НслС". Това заяви пред БНР директорът на следствието и заместник – главен прокурор Борислав Сарафов.

Преди дни Тодоров обяви, че няма да подаден оставка, ако му бъде поискана.

Сарафов е категоричен, че не може да се поражда истерия заради темата дали семейството на Иван Гешев е било в колата при избухването на взрива край Самоков.

„Това не е централна тема. Фактът е, че там е имало хора, чийто живот също е важен. Чест на пагона е да бъдеш морален, етичен, коректен, но това не означава, че се погазват правни норми", коментира шефът на следвието.

По думите му е израелският експерт, който е изпратен на място е правил визуален оглед. Категоричен е, че никой от прокуратурата не е нарушил закона.

„С този експерт се създава ненужна истерия", коментира директорът на НСлС.

По думите му съгласно НПК информация по конкретния казус може да изнася само наблюдаващият прокурор по делото или длъжностни лица, за които той даде разрешение.

Сарафов поясни, че в неговото свободно изразено мнение има критики, които няма да се поколебая да ги каже и на главния прокурор Иван Гешев.

"Може би е назрял моментът да му кажа лично, че някои неща може би трябва да се поправят, да се артикулират. Както прокуратурата навлезе в политиката, така и политиката навлезе в прокуратурата. Прокуратурата трябва да промени доста от публичното си говорене, от своя облик, трябва да излезе от парламента и ромските махали, да се върне в съдебните зали. Прокуратурата трябва да излезе от много места".

По думите му главният прокурор е трябвало да излезе след инцидента сред колегите си. И беше категоричен, че разследването ще се води максимално отговорно и професионално. Работи се по всички версии.