0

“Връщам празен мандат на президента”. Това обяви вицепремиера Мария Габриел на извънреден брифинг от партийната централа на ГЕРБ. Според бившата еврокомисарка ГЕРБ и ПП-ДБ  имат фундаментално различия по отношение приемането на партията на Бойко Борисов като равнопоставен партньор. 

"Още от самото начало на преговорите се включихме добрoнамерено и конструктивно. Не говорихме през медиите и не изпращахме избирателно информация в унисон с европейските практики. Още след първия кръг преговори стана ясно, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имаме общи точки, но и различия. За нас България има нужда от стабилност, но тя трябва да се гради на общи принципи и споделена отговорност, което означава пълен мандат, ясни приоритети, равнопоставеност в управлението. Поставихме рамка, предложихме приоритети, състав на правителство. Дори и, виждайки, че има различия, предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство, само с ротацията на премиера и вицепремиера. Това беше категорично отказано", разкри вицепремиерът в оставка.

Габриел обаче остави отворена вратичка, като обясни, че дава време на ПП-ДБ до 12 часа в понеделник, за да изяснят недоразуменията помежду си. Вицепремиерът уточни, че няма да върне веднага мандата на президента Румен Радев, защото "това не е в неин стил". 

"Ако до 12.00 часа ПП-ДБ имат желание да споделят властта, а не да я държат само за себе си и своите партийни функционери, ако не - връщаме мандата и да си търсят други партньори", разясни бившата социална министърка Деница Сачева.

"Имахме достатъчно време и за преговори, и за детайли. Стигнали сме до момента, в който ние още повече като мандатоносител не можем да приемем идеята ГЕРБ да бъде третиран по различен начин освен равнопоставен и да има ясна споделена отговорност“, категорична бе Мария Габриел. 

Деница Сачева обаче бе скептична, че партньорите в управлението ще постигнат консенсус. "По-скоро отиваме на нови избори", обяви тя. 

“Няма вариант за още 7 дни преговори. Няма вариант да участвам с втория мандат. Папката ще се върне празна, освен ако нямаме яснота за нещата, които сме поставили”, заключи Габриел.