0

Т ази седмица примката на студа се разхлабва. Това съобщи за „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев. Днес обаче ще остане доста студено почти над цялата страна и температурите ще са много под нормалното за сезона. Ще са по-ниски от средните за януари и минималните ще паднат до минус 5 и минус 10 градуса, обясни климатологът. Максималните ще бъдат от няколко градуса под нулата до 8-9 градуса над нулата. Най-топло ще бъде в Югоизточна България и по долината на река Струма.

Промяна

От неделя тази примка на студа, обхванала страната, ще бъде разхлабена поради смяна на климатичната обстановка, изтъкна проф. Рачев. Температурите ще се повишават бавно докъм четвъртък и в събота на много места максималните ще минат 10 градуса.

Минималните ще останат малко под нулата, докато в сряда и четвъртък, особено в равнините, и минималните ще са положителни, допълни проф. Рачев. В понеделник и вторник през страната ще мине атмосферно смущение, което ще доведе до усилване на вятъра и валежи на запад. Те ще са от дъжд в ниските части на страната и под 700 метра надморска височина, докато в планините ще са от сняг.

Пътуване

Важно към пътуващите е да внимават и да следят метеорологичните съобщения, предупреди климатологът. В понеделник и вторник ще има обледяване на пътищата и може да се получи черен лед - вижда се асфалт, а върху него има прозрачна ледена кора, която прави автомобила неуправляем, подчерта проф. Рачев. И посъветва да се кара бавно и внимателно. Очертава се седмица, в която ще се стопли и средните денонощни температури ще са положителни и малко над нормата за януари, допълни той.