0

М инават първите коли през най-дългия тунел у нас - „Железница“ на магистрала „Струма“. Церемонията по пускането на движението ще се проведе днес от 16:30 часа при южния портал на съоръжението. На церемонията ще присъстват председателят на Народното събрание Росен Желязков, министър-председателят акад. Николай Денков, министрите на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, депутати и кметове.

До откриването се стига, след като тунелът стоя две години готов, но затворен заради свлачище в близък участък. Тунелът с дължина 2 км е снабден с последно поколение система за управление на трафика, модерно осветление и хеликоптерна площадка.

Отсечката от Благоевград до Симитли, която включва и най-дългия пътен тунел у нас (б.р. - „Железница“ - 2 км), се строи от 2019 г. насам, като по-голямата част от нея, включително и тунелът, са отдавна готови.

Заради некачествени геологически проучвания обаче се оказа, че няколко свлачища в района преди и след тунела не бяха „забелязани“.

По тази причина се наложи укрепването им, което забави пускането на отсечката с близо две години. Укрепителните работи по свлачището  от северната страна включват и изграждането на двулентов тунел, през който да мине платното в посока Гърция и който да защити трасето от евентуално ново активиране на свлачището. Този минитунел е на 99% готов.

Откриването на участъка от Благоевград до Симитли се очаква да приближи пистите на Банско и плажовете на Бяло море с близо час до София в пикови дни.

Най-осезаем ще бъде ефектът за пътуващите в посока столицата. За тях километричните колони, които се образуваха в края на всеки летен уикенд или сбор от празнични дни, остават в миналото, а по целия път Банско - София вече няма да има нито една тапа.