0

“Няма да коментирам г-н Магнитски! Балзак отдавна е заявил, че една от най-отблъскващите привички в дребните души е, че те подозират своите низости в другите”. Така държавният глава Румен Радев коментира искането на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който отправи питане към  към Главния прокурор, Главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията относно “случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация”. 

“Виждате, че опитомяването на лидерите на ПП-ДБ дава надежди някому, че могат да подходят по същия начин към президентската институция, но това няма да се случи”, посочи Радев.  

“Няма да коментирам слухове и манипулации, медийни сайтове, в който, забележете, те се цитират едни други без никаква фактология. Ако някой има истински доказателства и факти, е длъжен да ги предостави на съответните органи, но и да носи отговорност за тези сигнали. Призовавам да проверите на кого са подвластни тези сайтове”, обърна се президентът към събралите се журналисти. 

“Призовавам съответните компетентни органи да извадят всички сигнали, дела на трупчета, ако има такива. Но когато си говорим за корупция, аз призовавам те да извадят всички сигнали, преписки и дела за БТК, за Булгартабак, за КТБ, за ББР, за язовири, за магистрали, за митници, за НКЖИ, за “Дунарит”, за подставени лица, собственици на имоти, на бизнеси, на хотели в България и чужбина и за офшорки. Останаха да висят много въпроси, на които обществото ни очаква отговор”, отправи апел държавният глава. 

Президентът отказа да отговори дали ще създаде нова партия, но подчерта, че страхът от такава възможност е явен. 

“Тази режисирана медийна истерия издава страх от нова партия. Този хор на страха обедини не само партиите в сглобката, но и малки парламентарни и извънпарламентарни партии, които заедно се чувстват застрашени на доверието”, заяви той. 

“Наивно е да се мисли, че като омаскаряваш личности, ще промениш настроенията на хората. А хората са възмутени от цените, от схемите, от назначенията, от провала в европейската ни интеграция, от апартаменти с асансьори и от безотговорно управление. Самата ситуация е такава, че появата на алтернатива е неизбежна. Българите очакват реална политическа алтернатива, която да се противопостави на взаимното спиране и индулгенция на корупционните скандали. Алтернатива, която да върне нормалността и европейската перспектива за България. Това, което те правят е добре позната техника. Когато след взаимното изпиране, не можеш да се отървеш от тежкото корупционно наследство и когато в момента има корупционни скандали, да създаваш фалшиви такива на друго място”, заключи Радев.