0

П ерник извади големия винкел и здраво цапардоса радомирци.

За своя празник 19 октомври, който стартира още на 16-и, "металурзите" се надцакват с културната си програма с Радомир, който също има празник.

ЯК КУПОН: Боза, сръбско, чалга и класика заливат Радомир!

Гвоздеят на купона в Перник ще е примата на българската естрада - Лили Иванова.

Докато своя празник радомирци започват с празник на бозата, Перник поставя началото с модни дефилета от бутиците в града.

На сръбския турбофолк  и класическата музика  в Радомир пък противопоставя Славка Калчева и Стефан Вълдобрев.

Празнични емоции и културни събития за 19 октомври ще огласят Перник, когато градът отбелязва своя празник с впечатляваща програма. Събитията започват още на 16 октомври с модни ревюта, концерти, изложби и традиционни прояви, пише ZAPernik.

Стартът ще бъде даден на 16 октомври с „Модна еуфория“ пред Двореца на културата, където модели ще дефилират със стилни предложения от бутиците на ул. „Търговска“.

Перничани ще могат да се насладят на изпълненията на Духовия оркестър на 17 октомври, а вечерта Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ ще нажежат атмосферата на площад „Кракра“ с любимите си хитове в 18:00 ч. Групата е известна със своите концертни изпълнения, които са сред най-популярните в съвременната българска музика.

ZAPernik

На 18 октомври културната програма продължава с гостуващата изложба „Разкази от злато и сребро“ в Регионалния исторически музей. Тази уникална експозиция ще покаже съкровища и артефакти, които илюстрират богатата културна и историческа традиция на България. Вечерта ще продължи с концерт на народната певица Славка Калчева от 18:00 ч. на площад „Кракра“.

Празничният 19 октомври ще започне със света литургия в 09:00 ч. в храм „Св. Иван Рилски“. В 10:00 ч. на площад „Кракра“ ще бъде даден старт на „Дамското рали“, което бе възстановено през 2022 г., след 50 годишно прекъсване.

Официалната церемония за празника, която ще започне в 11:00 ч. пред Двореца на културата. Веднага след това, в 12:00 ч., галерия „Любен Гайдаров“ ще представи Зоналната изложба „Струма“, обединяваща творби на художници от Югозападна България.

В 13:30 ч. в „Минна дирекция“ ще бъде открита съвместна изложба на известния художник Генко Генков и скулптора Емил Попов. Генков е познат със своя експресионистичен стил, докато Попов е признат за един от водещите български скулптори със своите монументални и динамични форми. В 14:00 ч., в залата „Атриум“ на Областната администрация, ще бъде открита изложбата на Живко Седларски, и известен със своите пластики, вдъхновени от женската фигура, и съчетаващ динамика и елегантност.

Празникът ще продължи с още една изложба – „Малки истории за големи хора“, която ще се открие в Регионалния исторически музей в 16:00 ч. Тази експозиция ще представи любопитни детайли от живота на личности, оставили траен отпечатък в историята на града.

Денят ще завърши в 18:00 ч. Криско, заедно с млади таланти от Перник, ще зарадва младите почитатели с изпълненията си на площад „Кракра“. А вечерта, в 20:00 ч., легендата на българската музика Лили Иванова ще излезе на сцената в зала „Борис Гюдеров“, обещавайки незабравима среща с емблематични хитове и нови песни.

Празничната програма ще приключи на 20 октомври с концерт на рок група „Фактор“ от 18:00 ч., които ще изпълнят някои от най-известните си рок хитове.

Богати програми и в двата града, че чак ще се пръснат от култура. Както се казва - купон да става!

ZAPernik