0

Р азменените в болница "Шейново" бебета може да бъдат предадени на биологичните им родители само след след установяване на действителния произход на децата. Това може да бъде направено от прокуратурата на база на експертизи. Това коментира пред БТА адв. Калина Михайлова.

"Има и административна процедура, която установява биологичната майка. Действителният произход на детето може да бъде доказан и пред съда. Инициатор на тази процедура може да е както майката, така и бащата на детето", посочи Михайлова.

След безспорно установяване на произхода, никой не може да попречи на родителите да бъдат с детето си, допълни юристът.

Според адв. Михайлова би било добре двете семейства да установят контакт и с подкрепа на психолози и социални работници децата да установят контакт с биологичните си родители. Така, на база диалогичността между семействата, предаването на децата може да стане много по-лесно. Фактическото предаване, ако някой откаже да изпълни решение на съответния орган, може да стане и с полиция. Ако бъде доказано, че бебетата са разменени, няма как те да останат при майките, при които са сега.

Михайлова каза, че и двете майки имат основания да съдят лечебното заведение.

Близо 30 души са разпитани по случая с разменените бебета, каза пред журналисти заместник-районният прокурор Иван Стефанов. Той посочи, че разпитите са станали в рамките на една седмица.

По разследването вече са приобщени биологични материали от майките на двете деца. А ДНК експертиза е установила, че децата на двете майки са разменени при изписването им, каза Стефанов и допълни, че текат допълнително разпити на свидетели, освен вече разпитаните 28 души. И двете майки са се съгласили да дадат биологичен материал. От прокуратурата посочиха още, че разследването установява казуса от септември и дали умишлено са заменени малки деца.