0

П резидентът Румен Радев провежда консултации с БСП за България. Държавният глава се среща с всички парламентарно представени партии, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

"Пред този парламент стоят много неотложни задачи, но и вие сте съгласни, че най-важната от тях е съставяне на редовно правителство, което да поеме отговорността за управление на страната. БСП е партия с дългогодишни традиции и опит в парламентаризма и управлението н страната и те могат да бъдат особено полезни в тази сложна ситуация", заяви президентът.

Съставяне на кабинет

Президентът попита БСП дали биха подкрепили първия мандат и при какви условия, а ако той е неуспешен - биха ли се коалирали с бившите си партньори ПП при втория мандат.

"За нас има три важни задачи в този парламент: първо - приемане на бюджет, който да има социална насоченост и да гарантираме на хората повишаване на доходите, а на икономиката - стабилност. Второ е приемане на законите по ПВУ и трето - надяваме се на успешни разговори за съставяне на правителство и работа на парламента. Смятаме, че за съжаление, времето, което ни дадохте на парламентарно представените партии, е загубено. Няма резултат от преговорите, ако изобщо се водят такива, за съставяне на правителство", отговори му Корнелия Нинова.

БСП категорично няма да подкрепят първия мандат, заяви тя. Ако ПП ги поканят на разговори за втория мандат - ще участват.

"Ние с тях постигнахме добри неща в правителството. Удовлетворени сме от социалната политика, която това правителство реализира. Бихме искали да продължим в тази посока. Започнахме и първите стъпки за успешна борба с корупцията, уви, правителството падна, но имаме допирни точки."

Сериозни разговори за кабинет не се водят, защото първата политическа сила демонстрира непоследователност в посланията си, смята Нинова. Коментира, че времето за консултации не се използва за разговори между първите две партии, а за взаимни обвинения в корупция.

"Смятаме, че реални разговори и срещи за съставяне на кабинет ще започнат след връчването на първия мандат, така че според нас колкото по-бързо се случи, толкова по-бързо ще започнат и разговорите", посочи тя.

Радев припомни, че Конституцията не обвързва президента със срокове за провеждане на консултации и коментира, че ако мандатите се връчат бързо и парламентът не излъчи кабинет, то той трябва да бъде разпуснат в края на ноември, което означава избори през януари или февруари.

"Ако стигнем дотам, предполагам, че претенциите ще се върнат обратно към мен - защо съм определил дата за изборите точно по това време, в което вие, партиите, няма как да водите предизборна кампания", посочи президентът.

Бюджет

Според Корнелия Нинова очевидно няма да се внесе проектобюджет за 2023 г. и затова БСП ще направят предложения между първо и второ четене на сегашния закон за удължаване на бюджета за 2022.

"Увеличаване на минималната работна заплата на 850 лв., приемане на понятие "енергийна бедност" и подкрепа на тези семейства, които са енергийно бедни, таван на цените на енергоноситеилите, майчинството да следва ръста на минималната работна заплата и особено един силен социален пакет - младежка политика и политика за децата", посочи Нинова.

Президентът заяви, че дори депутатите в парламента да не внесат нов бюджет, служебният кабинет ще предприеме мерки, така че да има значителни подобрения в социалната политика. Лидерът на БСП обаче отговори, че сегашният бюджет отдавна не е актуален заради инфлацията.

"Хората имат нужда от увеличение на доходите. Обръщам внимание, че понятието "енергийна бедност", и преди редовното правителство, и редовното, и вашето сега работи по това понятие. С изненада онзи ден чухме от министъра на труда, че то ще влезе в сила от 1 януари 2024 г. Това е абсолютно неприемливо, хората сега са енергийно бедни, защото кризата е сега. Моля, ако може, това да се ускори", призова Нинова.

Засега няма категорично мнозинство в парламента, около което да се сформира кабинет, въпреки че, с изключение на ДПС, всяка от политическите формации заяви, че биха могли да излъчат правителство.