0

Н аказание за директора и учителите на училището в с. Крушовица, заради това, че не са подали сигнал навреме и по съответния ред за малтретираното дете, живяло в кокошарник. Жителите на селото излязоха на протест в тяхна защита.

"Mоето момче учи с нея, бяха заедно в детската градина. Виждах в какво състояние е детето, видимо беше тормозено, имаше синини. В детската градина абсолютно никой не ме отрази, докато нашите учители от училище "Христо Ботев" взеха мерки", заяви жител на с. Крушовица Десислава Стоянова .

Проверката на Социалното министерство и Държавната агенция за закрила на детето са установили, че училището не е подало сигнал до компетентните органи, въпреки че е имало основание.

КОШМАРЪТ В КОКОШАРНИКА: Бабата на детето подала куп сигнали за нечовешките условия

Проверката е установила пропуски в задължителната документация, която всяка институция, работеща с деца, трябва да води, за насилието в училище. Именно заради това са наложени санкции, актове за нарушение на Закона за закрила на детето на директора на училището, класния ръководител и на учителя по занималня на 7-годишното дете.

КОШМАРЪТ В КОКОШАРНИКА: Преместиха детето в ново училище

Поради тази причина жителите на селото излизат на протест, за да подкрепят училището, защото смятат, че не е справедливо.

"Не сме тук, за да съдим и сочим някой с пръст, а сме в подкрепа на нашите учители, защото те са хората, които спасиха детето", каза организаторът на протеста Виолин Илиев.

С детето вече работят психолози. То е посещавано от социални работници всяка седмица в семейството на вуйчото, където е настанено в момента. Случаят остава под наблюдението на Министерството на труда и социалната политика.