1

С офийска градска прокуратура (СГП) прекрати делото "Барселонагейт" поради липса на данни за престъпление, съобщиха от държавното обвинение.

То бе за организирана престъпна група за покупка на имот в Барселона.

В рамките на досъдебното производство са извършени множество процесуално-следствени действия, включително разпити на над 20 свидетели, сред които бивши магистрати, народният представител от 49-ото Народно събрание Бойко Борисов и други, посочиха от прокуратурата.

"В хода на разследването са събрани множество доказателства. Извършено е претърсване и изземване, изготвена е съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, изпратени са Европейски заповеди за разследване до Испания и Кипър, като след изпълнението им резултатите са приобщени към делото. Събрани и анализирани са документи, придобити вследствие на разкриване на банкова тайна, данъчна и осигурителна информация, декларации от КПКОНПИ и други. След обстоен анализ и проверка на всички събрани материали екип от прокурори от Софийска градска прокуратура е стигнал до извода, че не са налице доказателства, които да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, за което досъдебното производство е било образувано, а именно за пране на пари, изразяващо се в закупуването на недвижим имот в Испания, Барселона", обясниха от СГП.

Според обвинението в показанията на свидетелите не се съдържат твърдения Борисов да е възложил лично или чрез посредник извършването на сделка през март 2013 г. за закупуване на недвижим имот в Барселона – къща с прилежаща площ и басейн, както и да е предоставил имущество за закупуването й в размер на близо 3 млн. евро.

"Не се съдържат твърдения да е възложено на друг да прикрие действителните права, както и свидетелят Борисов да е указал имотът да бъде апортиран или да е възложил лично или чрез посредник извършването на превод на валута с цел наем на друг недвижим имот - магазин в Барселона, Кралство Испания", допълват още от СГП.

"Наблюдаващите прокурори са стигнали до заключението, че твърденията за самостоятелни действия на Борисов, а именно, че бил закупил къщата в Барселона, съдържащи се в показанията на свидетелите Ченалова и Бакалова, не са от характер да обосноват с необходимата степен на категоричност обвинителна теза. При техния анализ се установява, че те не осигуряват конкретна доказателствена информация относно съществени елементи от състава на престъплението, а именно време на неговото осъществяване, както и за индивидуални прояви на Борисов, чрез които същият да е демонстрирал своята принадлежност към организирано престъпно сдружение, за което е било образувано наказателното производство. В тези им части показанията на коментираните свидетели са неконкретизирани и непоследователни, поднесени в обобщаваща и декларативна форма, показанията им имат характер на предположение и са основани на извършен от самите свидетели анализ на техни субективни впечатления за факти и обстоятелства, които не могат да бъдат проверени в хода на досъдебното производство със съответните процесуални способи. Показанията на двете свидетелки не се подкрепят от другите доказателства по делото", посочват още в обясненията си от обвинението.

Става ясно още, че от изготвената по делото счетоводна експертиза, в частта, анализирала движенията по сметките на Борисов, не са били установени относими към настоящото производство транзакции. От заключението на вещото лице става ясно и, че къщата в Барселона е закупена със средства на търговско дружество с предмет на дейност организиране и осъществяване на вътрешен и международен туризъм и свързаните с него туристически услуги.

Прокурорите установяват още, че в доказателствата по делото не се съдържа информация за постигнати предварителни договорки от престъпен характер, за трайно и устойчиво съгласие между три и повече лица да извършват изпиране на пари.

„В хода на наказателното производство не са събрани каквито и да било доказателства, от които да бъде направен категоричен извод, че недвижим имот е закупен с парични средства, придобити от престъпление“, се посочва в постановлението на СГП. За наличието на престъпни взаимовръзки между група от лица - български граждани, сред които и Борисов, не може да се съди и от информацията, съдържаща се в получените материали чрез Европейски заповеди за разследване до Испания и Кипър.

В хода на разследването не са събрани каквито и да било доказателства, от които да бъде направен единствен и категоричен извод, че недвижим имот в Барселона е закупен с парични средства, придобити от престъпление. От събраните писмени, гласни и веществени доказателства, се установява, че придобиването на имота за сумата от 2 900 000 евро в Барселона от свидетеля Александър Чаушев е било направено по силата на договор за мандат с търговско дружество.

Видно от приложените писмени доказателства към конкретния период, а именно месец март 2013 г., дружеството е разполагало с парични средства за закупуването на имота, които е придобило от търговската си дейност. 

"Преди прекратяването на наказателното производство, наблюдаващите прокурори са отделили материали в отделно разследване за четири престъпления. Става дума за пране на пари относно увеличаване на капитала на испанско търговско дружество, пране на пари за преводи между физически лица с инициали Р.Р. и Б.Й, пране на пари за закупуване на недвижим имот в Турция и за неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество", посочват още от СГП.

През август стана ясно, че делото „Барселонагейт“, след проверка от Върховна касационна прокуратура и Апелативна прокуратура, е върнато в Софийска градска прокуратура, като водещият прокурор Стефан Христов е отстранен и то е разпределено на друг. На 18 юли от прокуратурата съобщиха, че проверката по делото е показала, че от страна на наблюдаващия прокурор е допусната неритмичност в извършването на действия по разследването. Разследването е за организирана престъпна група за пране на пари. На 6 юли Борисов депозира в администрацията на парламента отказа от депутатския си имунитет по повод разследването. На 2 юни имунитетът му беше поискан от тогавашния главен прокурор Иван Гешев.