0

Н ад 5 милиарда лева просрочени задължения са събрани от Националната агенция за приходите миналата година. От там отчитат, че това е рекорден ръст в събираемостта на неплатените в срок данъци и осигурителни вноски. 

Събраните просрочия са с 30% повече миналата година в сравнение с 2021 г., уточняват от НАП. Според тях по-високата събираемост се дължи "на ранното уведомяване на гражданите и фирмите, които са пропуснали да платят в пълен размер публичните си дългове, проактивната комуникация и партньорския подход, прилаган от агенцията".

При трайна липса на съдействие и плащане от страна на длъжниците обаче се стига до търгове за продажба на имуществото, а в някои случаи се търси отговорност за дълговете лично и от управителите на задлъжнелите фирми, допълват от НАП.  

Над 348 милиона лева са просрочените задължения, събрани от приходната агенция миналата година, от изпълнители на обществени поръчки и други получатели на държавни и общински средства. Благодарение на автоматизирана система на Министерството на финансите всички органи уведомяват приходната агенция преди да платят и проверяват дали изпълнителите на поръчките имат публични задължения.

При наличие на задължения публичен изпълнител на НАП може да използва цялата или част от сумата на плащането за погасяване на дълговете към фиска, предаде БНР.