0

Р екордно и невиждано стълпотворение от над 5000 човека е имало в събота на Седемте рилски езера. Това съобщиха вчера пред „Телеграф“ дъновисти, туристи и планински водачи, намиращи се горе. Причината бе, че на 19 август на природния феномен се посреща Космическата (Божествената) нова година. По този повод у нас пристигнаха поклонници на Петър Дънов от цял свят. Великият българин е основател на религиозно-философско учение, наричано Всемирно бяло братство с последователи на петте континента.  

Циркус 

„Не мога да ви кажа точна цифра, но целият циркус на езерата е пълен с народ. Има от Бялото братство и отделно са дошли много хора да ги видят как танцуват техния танц паневритмията“, съобщи пред „Телеграф“ Кирил Чолаков, началник на Планинска спасителна служба - Дупница. По думите му от сутринта той и колегите му ходят по акции за различни по-леки наранявания. А само докато разговаряхме Чолаков разбра, че трябва да тръгва към четвъртото езеро, където турист е навехнал сериозно крака си и не може да мръдне. 

Хижа Рилски езера е пълна.

 Хижа Рилски езера е пълна.
Телеграф

Терен

Експерти коментираха, че теренът не е лек, а доста хора, благодарение на изградения лифт, се качвали неподготвени. По джапанки вместо с планински обувки, без задължителните ветро- и водоустойчиви дрехи, които буквално спасяват живота при резки промени на времето на надморска височина от над 2500 м. 

Всички хижи в района са пълни, заета е и голяма част от легловата база в близкия курорт Паничище. Палатките са разположени както пред хижата на езерата, така и в лагера на Бялото братство. Туристи споделиха, че за първи път се случва чужденците горе да са повече от българите за посрещането на духовния празник. А за него са пристигнали последователи на Петър Дънов от Франция, Италия, Испания, Гърция, Русия, Канада и САЩ. 

Юдеи

„Доста интересно за нас е, че от известно време имаме невероятно много туристи от Израел. Не вярваме юдеите да са станали дъновисти, по-скоро Рила планина се рекламира доста успешно в родината им“, коментираха планински водачи. Дъновисти обаче разкриха топлата връзка със Светите земи - Дънов е владеел тайните на Кабала - окултно и езотерично течение в юдаизма. Именно по тази линия много хора оттам започнали да идват и в планината, а не само за казината по Черноморието. Те били добре екипирани, като някои от тях носили специални сателитни телефони, с които при нужда се свързвали с посолството в София. 

От 2 години на езерата горе не се качват джипове. Снабдяването на храна или качването на багаж става само с коне, като за тази цел се издава специално разрешително. 

Паневритмията оформи цели 5 кръга  

Танцът паневритмия, измислен и завещан за поколенията от Петър Дънов, е заформил в съботата цели 5 кръга. Това съобщи пред „Телеграф“ Виктор Илиев, диригент и композитор, работещ в Германия, последовател на Бялото братство. Ето как той описа  посрещането на Божествената нова година: 

„Имахме прекрасен ден, много слънчев, с един невероятен изгрев. Много е топло времето за тази част на годината. Имаше пет кръга на паневритмията. Това е прецедент, тъй като имаше много желаещи да участват в танца. Според Учителя на този ден светлите сили взимат превес и човек може да постигне голям духовен напредък. После по традиция се събрахме на братски обяд, където всеки споделя храната си с другите. Следобед имаше два концерта с музика на Учителя“, информира Илиев. На фона на войната в Украйна, която може да се превърне в глобална, музикантът обясни, че всяка вечер има наряд, в който  казват специална молитва за световен мир. Съборът на Бялото братство е три дни - 19, 20, 21 август, сподели още диригентът.