0

Р еколтата от плодове у нас е пред провал. Почти нулева ще се окаже годината за мнозина овощари, предупредиха от браншовите организации. Синан Вейсал отглежда около 100 декара кайсии и близо 300 декара праскови близо до община Сливо поле.

"За съжаление, условията по време на цъфтеж и завръст след това бяха много лоши. Имаше критично ниски температури и поради тази причина реколтата от кайсии, праскови и нектарини е много ниска". Това заяви в ефира на „Събуди се” овощарят Синан Вейсал.

Пороите унищожават реколтата от плодове и зеленчуци в Северозапада

"Реално при нас, в нашия регион сортовете кайсии, които се отглеждат са около 15. От които, може би два са по-добре. Един-два имат много малко плодове. При прасковите картинката е още по-лоша. Там само при един сорт, който е около 5% от насажденията, се вижда частично плод", посочва той. 

По думите му тази година цената на българските кайсии на пазара ще бъде средно около 4-5 лева. "Тази година българската кайсия ще бъде от порядъка на 7-8 дена на пазара.  Вероятно в останалото време пазарът ще ни даде такава възможност, само с вносните плодове", подчерта той. 

Земеделците в Северозапада останаха без домашно произведени плодове и зеленчуци. Масово доматите в градините на хората загиват заради обилните дъждове в региона през последните месеци. Проблеми има и с пипера, картофите и гроздето.

Около 60 стръка с домати изскубала и изхвърлила преди няколко седмици Пенка Александрова от монтанското село Студено буче. Няма надежда и за тези, които оставила. Проблем има и с картофите, които гният в земята. Листата на пипера в градината ѝ също са потъмнели.

И според Пенка, и според специалистите основната причина за масовото загиване на растенията е дъждът. Количествата валежи в региона на Монтана през май и юни надскача месечните норми няколко пъти. Затова за производителите остава надеждата, че валежите скоро ще спрат за дълго време, съобщи НОВА.