0

К алпаво ремонтирано шосе доведе до потоп в няколко села.

Правен, но недоправен, пътят, който минава през осем петрички села Камена, Скрът, Яворница, Коларово, Габрене, Ключ, Самуилово и Беласица отдавна чака да бъде до-оправен. Местните настояват той да се обезопаси, но засега техният вопъл остава глас в пустиня.

Щети

Шосето нанася сериозни щети по десетки къщи в село Самуилово. При всеки по-силен дъжд водата от образувалите се огромни локви потича към населеното място. Домовете на хората, които живеят на улица "Цар Самуил", се наводняват. Под вода остават мазета и приземни етажи.  „Канавките са под всякаква критика, необходимо е да се направят още отводнителни шахти, които да поемат това голямо количество вода при пороите. На много места се образуват големи локви. В района на село Коларово при обилни дъждове се появява цяло езеро, край нашето село се образува цяла река”, коментира за "Телеграф" кметът на Самуилово Кирил Стоянов.

Има случаи, когато жители на селото не могат да се приберат вкъщи заради огромните локви пред домовете им. Водата от главния път стига и до една от улиците, която не е асфалтирана. Тогава тя се превръща в лунен кратер, водната стихия отнася всичко и после с дни е на практика непроходима.

Така изглеждат улиците на Самуилово заради калпавия ремонт

 Така изглеждат улиците на Самуилово заради калпавия ремонт
Владимир Симеонов

Погром

„Как може да се похарчат стотици хиляди лева за този ремонт и накрая да страдаме десетки хора. Да треперим при всеки дъжд, да са под вода, кал и пясък мазетата ни. При един от пороите се наложи синът ми да бута цяла стена, за да можем да изринем калното свлачище от дома си”, твърди Маргарита Шаламанова, чийто дом е до пътя. Жената е сред най-потърпевшите от проблема. И нейното семейство, и останалите отстраняват щетите от пороите за собствена сметка. Хабят и нерви, и време, и пари. „И всичко това ни се случва, задето някой си е оставил ръцете при този ремонт. Да идват и да оправят пътя, че при този наклон в момента мъките ни ще продължат”, категорична е Шаламанова.

При всеки дъжд водата от шосето се насочва към селата

 При всеки дъжд водата от шосето се насочва към селата
Владимир Симеонов