0

Б СП няма да върне третия мандат на президента неизпълнен, а ще се опита да състави кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание. На Националния съвет на партията управленската програма е била подкрепена с голямо мнозинство - 96 „за”, 15 „въздържали се” и 2 „против”, стана ясно от изявление на соцлидера Корнелия Нинова след сбирката на червените.

„Програмата влиза като проект за решение на НС с очакване да бъде подкрепена от институционално и отговорно мнозинство. Ако програмата събере необходимото мнозинство, на следващия ден внасяме кандидат за премиер - той ще бъде Асен Василев”, обяви Нинова.

Ако програмата не бъде подкрепена, БСП ще върне мандата, каза лидерът на партията. Тя призова да бъде получена подкрепа, защото това било важно за страната. Част от програмата били и предложения на ИТН. Ако тези закони бъдат подкрепени продължаваме напред, категорична бе Нинова.

По думите й "Продължаваме промяната" като най-голяма политическа сила в коалицията има право да излъчи свой кандидат за премиер, каквато заявка дали от самата партия. Както ПП, така и БСП и ДБ подкрепяли идеята за поста да бъде номиниран именно Василев.