0

У леснява се процедурата, по която осиновеният може да получи достъп до информация за своя произход и биологичните си родители. Това решиха депутатите като приеха окончателно промени в Семейния кодекс, съобщава БНР. 

Одобрено е също създаването на Национална информационна система за пълно осиновяване, в която чрез единна електронна платформа ще бъдат вписани кандидатите за осиновители.

Тайната на осиновяването отпадна със 139 гласа "за". Осиновени и осиновители ще могат с решение на съда да разберат произхода. Отпада досегашното изискване на закона това да може да се случва само при важни обстоятелства.

В емоционално слово от парламентарната трибуна един от вносителите на законопроекта депутатът от ПП-ДБ Христо Петров заяви:

"Има ли по-важно да знаеш откъде произлизаш и защо трябва да си болен за да знаеш коя е майка ти и кой е баща ти? Имаме историческия шанс да дадем на тези хора справедливостта, която очакват през целия си живот. Моля ви всички ние днес да се обединим и премахнем проклетите важни обстоятелства".

Премахват се регионалните регистри и се създава Единна електронна платформа за кандидатстване за пълно осиновяване, като част от Национална информационна система към Социалното министерство. В платформата ще се дава цялата информация за детето в доклад по образец.

От "Възраждане" поискаха да има ясно разписани критерии за кандидатстващите за осиновители.

Отговорът на друг от вносителите - Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, която е основител. "Разбира се, че националната информационна система ще съдържа информация за всички, които са кандидат-осиновители. Това е повече от ясно, защото целта на тази система е именно да се направи най-добрия подбор за семейство, в което да бъде осиновено детето, а не може да става и дума за чужденци в тази система, защото системата за международно осиновяване се намира в Министерство на правосъдието и тя не е обект на тези текстове. Говорим за Националната система за националното осиновяване, което се организира от Министерство на труда и социалната политика".

По време на дискусията още една депутатка от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева призна, че е осиновила дете.