0

Щ е транспортираме у нас пребития в Охрид българин. Това съобщи Красимир Каракачанов във Фейсбук. 

"Поздравления към българското служебно правителство, че реагира своевременно и организира транспортирането и евакуацията на пребития български гражданин в Охрид. Той е със счупена челюст на две места, както и 4-ти прешлен на врата. След транспортирането в българска болница ще му бъде оперирана челюстта и ще се възстановява и лекува", написа Красимир Каракачанов

"Благодарност към министъра на отбраната, с чиято заповед бе изпратен самолет "Спартан", за да бъде транспортиран българинът у нас'', написа още Каракачанов.

Въпреки това по-късно излезе информация, че не "Спартан", а "Фалкон" ще бъде изпратен да прибере пострадалия. 

По разпореждане на министър-председателя Гълъб Донев е организирано транспортирането до България на гражданина на Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията „Цар Борис III“ Християн Пендиков, който снощи беше нападнат и пребит в Охрид.

Правителственият самолет "Фалкон" с екип от Военномедицинската академия на борда – двама лекари и реанимационна сестра, отпътува за Република Северна Македония. Пострадалият Християн ще бъде настанен във ВМА, където ще получи необходимото лечение.

България е готова да евакуира бития македонски българин в Охрид и да го лекува

Секретарят на културния клуб "Цар Борис Трети" в Охрид е бил пребит снощи.

Нападателите са били трима и са идентифицирани.

Клуб "Цар Борис Трети" в Охрид бе открит през октомври миналата година и до този момент срещу него има няколко посегателства, като най-напред нападнаха помещението със земеделско сечиво, през ноември счупиха с камъни светещата табела с името на клуба, а няколко дни по-късно по помещението беше стреляно с огнестрелно оръжие.