0

Н ационалната галерия подготвя голяма изложба за 120-ия юбилей на големия Златю Бояджиев. Реставратори вече са започнали работа по негови платна, на които всички ще можем да се насладим след около три месеца.

Очаква се картините му да бъдат подредени на цели два етажа от Двореца през август. От Националната галерия обаче подготвят изненада на 22 октомври, когато е рождената дата на художника.

Кураторът

Куратор на експозицията е д-р Боряна Вълчанова. Тя и екипът й работят по платната и само те имат достъп до този процес. Но в рамките на образователната си програма „Магията на реставрацията” институцията допуска и външни лица да наблюдават уникалния процес. Една от картините, която хората ще видят, е на майката на Бояджиев, която e в почти човешки ръст. Рисувана е през 1942 г. с лявата ръка, след като той е покосен от инсулт. „След инсулта той сякаш рисува не само с лявата ръка, а с цялото си тяло и това движение се усеща в платното, което е съразмерно с тялото“, споделя реставраторката Поли Троянова пред сайта artoteka.bg. По думите й „етиката в реставрацията изисква всички намеси да се правят с материали, които могат да се видят с UV светлина и да могат да се махнат без разтворител“.

Слюнка

Троянова разказа, че сред най-големите проблеми при реставрирането е мръсотията и праха. За тях обаче има решение, което е лесно и се намира в слюнката.

“Тя съдържа ензими, които разтварят мръсотията. Понякога до нас има чаша сода, потапяме едно памуче в устата и готово. Разбира се, продава се и синтетична реставрационна слюнка“, обясни тя пред сайта artoteka.bg.