0

Н ад 120 трабанта превзеха старата столица Велико Търново на традиционния Трабант фест по повод предстоящия празник на града - 22 март. Очаквахме около 100 автомобила от легендарната марка, но регистрирахме над 120, като първите, които пристигнаха днес, бяха от Румъния, коментира за БТА Ивайло Антов от организационния екип.

Хоби

Според него интересът към ретро автомобилите е постоянен, като същевременно се увеличава броят на хората, които колекционират автомобили с марката „Трабант“, тъй като той вече не се произвежда. Сред тях е Ина Николова от София, собственик от две години на розов трабант, който носи името „Пеперудената фея“. „От младини мечтаех да имам трабантче, което да боядисам в розово, за да създавам настроение“, посочи тя и допълни, че за две години с двутактовия автомобил е изминала над 45 хиляди километра. През миналата година с него е отишла до Цвикау - „родното място на трабантите“, а преди това е обиколила контурните граници на България със същия автомобил.

Образи

С трабант далматинец пристигна Цветан Найденов от София, по-известен в колекционерските среди като Доктор Зизи. Километражът на „далматинеца“ показва 405 километра, които автомобилът е очаквал да бъдат навъртени от 12 години, паркиран в двора на стопанина си. Всички колекционери на трабанти сме едно семейство и имаме една и съща диагноза, за която няма лечение, защото то е ужасно скъпо. „Наливаш пари и колкото повече пари наливаш, толкова повече идеи идват, така положението остава безнадеждно“, определи той страстта на ретро колекционерите.