0

М инистърът на икономиката Богдан Богданов значително намалява възнагражденията в управленските структури на дружествата към министерството.

Мерките са в изпълнение на програма за оздравяване на държавните предприятия. 

Обявените действия са в резултат на анализ на финансовото състояние на държавните предприятия в структурата на Министерството на икономиката.

Според информация, оповестена от ведомството, е установено, че въпреки множеството управленски проблеми, ръководните органи получавали изключително високи възнаграждения - до повече от 12 000 лева месечно, независимо от финансовото състояние и постигнатите резултати от предприятията.

С оглед целесъобразното разходване на средствата, освен възнагражденията на органите за управление и контрол, ще бъдат ограничени и сумите за представителните разходи и начините за тяхното разходване.

В някои от публичните предприятия продължават проверките и на компетентните органи, като при всяка приключила проверка ще се предприемат мерки за отстраняване на констатираните нарушения и оздравяване на съответното дружество, съобщават в допълнение от икономическото министерство, писа БНР.