0

И скаме да няма социална пенсия на човек с тежки увреждания под линията на бедност, която през 2024 г. ще стане 526 лева. Ще настояваме това да влезе в бюджет 2024. Това заяви пред „Телеграф“ Вера Иванова от НГИ „Системата ни/ги убива“ и добави, че тяхна цел е да спрат приемането на финансовата рамка за новата година. „Както всяка година се получава покрай бюджетите, хората с множество и тежки увреждания са тотално игнорирани. В проектобюджета е записано социалната пенсия да стане 307 лева, останахме в шок“, каза Иванова. Тя поиска депутатите да покажат как хората да оцеляват с такива доходи.

Проблеми

Майката на дете с увреждане посочи, че друг проблем е, че хората, които не могат да станат от леглата, отново са оставени без асистент в събота и неделя, както и по празниците. „За тях винаги пари няма“, каза Иванова. Тя обясни, че е предвидено повишение на парите за децата до 18 г. „За децата до 18 г. са предвидили увеличение с 250 лева, а за тези над 18 г. - 11 лева. Така едните ще получават 1200 лв., а другите 250 лева“, посочи майката.

Дежавю

Тя каза, че и при приемането на бюджета за 2023 г. отново хората с увреждания са били забравени. Това ги принудило да оставят едно болно момче пред Народното събрание на грижите на депутатите. Вместо това то колабирало, но по този начин успели да спрат приемането на финансовата рамка. „Направиха някакви минимални увеличения на пенсиите. „Това ние го обърнахме в хлябове, това бяха 14 хляба“, припомни Иванова. Тя заплаши, че ако не бъдат чути исканията, отново ще им оставят болните си деца пред парламента, за да видят очите на тези, които обричат на живот в нищета. Майката посочи, че тези хора са около 3000 у нас. Тя коментира, че няма центрове за тези над 18 години.