0

Г олемият син на бившата социална министърка Емилия Масларова – Константин Радонов, влиза в борда на казанлъшкото „НИТИ“ ЕАД. Рокадата, за която „Телеграф“ пръв написа на 29 юли, е направена буквално в последния момент.

На спешно заседание на директорския съвет на Държавната консолидационна компания (ДКК) на 28 юли е взето решение незабавно да бъдат освободени членовете на Съвета на директорите на "НИТИ" ЕАД - Делян Начев, Стефан Колев и Кристина Цветкова, чиито мандати иначе бяха до 2025 година. На същото заседание членовете на ДКК, които пък бяха подменени от Нинова с нейни хора през февруари, избират нови членове на борда на директорите на "НИТИ" ЕАД. Така в него освен сина на Масларова като представител на държавата влиза още Румяна Друмева, която е председател на Общинския съвет на БСП-Казанлък. За независим член пък е инсталиран Борислав Ангелов.

Освободените членове на Съвета на директорите не се освобождават от отговорност, се подчертава в протокола от заседанието.

На 29 юли вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка и лидер на "БСП за България" Корнелия Нинова заяви в „Панорама“: „Отиваме на Бузлуджа с чувство за добре свършена работа“. Няколко часа по-рано новоизбраният Съвет на директорите на "НИТИ" провежда заседание, на което избира Борислав Ангелов за председател на директорския съвет, Константин Радонов за негов зам.-председател, а Румяна Друмева - за изпълнителен директор на "НИТИ". Мандатът на тримата избраници на Нинова се определя до провеждане на конкурс за избор на членове на Съвета на директорите.

Не е ясно как ще приеме рокадите в „12 без пет“ приемникът на Корнелия Нинова в икономическото министерство Никола Стоянов. Той бе председател на Съвета на директорите на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД, но Нинова го уволни за корупция. „Аз специално съм удостоена с тази чест да бъда сменена от човек, когото съм уволнила. Можеше президентът да прояви повече въображение, да назначи например г-н Михайлов от „Кинтекс“, срещу него поне има две дела, срещу г-н Стоянов има само проверка“, саркастично отбеляза Нинова при сдаването на властта вчера. Сега обаче на ход е Стоянов, от когото зависи да преразгледа спешните рокади на Нинова, които едва ли са случайни.